Staatsdoping

Vier jaar schorsing tegen Rusland geëist: WK voetbal en Spelen op het spel

26 november 2019 08:44 Aangepast: 26 november 2019 09:54
Dopingcontrole bij de Spelen van Sochi in 2014. Beeld © EPA

Opnieuw dreigt een zware dopingstraf voor de Russische sportwereld. Aanleiding is gerommel met dopingdata uit het laboratorium in Moskou. De gevolgen kunnen groot zijn: er is nu vier jaar schorsing tegen Rusland geëist.

Gegevens en namen zijn verwijderd, pdf'jes zijn aangepast en om fraude te camoufleren werd er met datums gesjoemeld. Ook werd er een neppe chat tussen medewerkers gemaakt die de kroongetuige in een kwaad daglicht moest stellen. Daar kwamen onderzoekers van het Wereld Anti Doping Agentschap (WADA) achter toen ze het dopinglaboratorium van Moskou onderzochten. Het gaat om onderzoek naar dopingtests uit de periode 2012-2015.

Schoon schip maken

Dat onderzoek werd ingesteld om schoon schip te maken met Rusland. Het land werd eind 2017 geschorst vanwege een grootschalig dopingsysteem dat voor een belangrijk deel werd gerund door de Russische overheid en de geheime dienst. Een belangrijke speler in de fraude was het dopinglaboratorium in Moskou, waar positieve dopingtests werden verdonkeremaand.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer dopingschandaal in Russische atletiek

Eind 2018 werd de schorsing opgeheven, met als voorwaarde dat de deuren van het dopinglab in Moskou open gingen. Dat gebeurde, al miste Rusland aanvankelijk wel een deadline.

Dat getreuzel blijkt nu met een reden te zijn: juist tijdens dat getreuzel werd er gerommeld met de dopingdata die later moest worden vrijgegeven. Het WADA eist nu vier jaar schorsing.

Spelen en WK op de tocht

Concreet betekent zo'n schorsing dat Rusland onder meer niet mag meedoen aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio en het WK voetbal van 2022 in Qatar. Het EK voetbal van 2020 valt buiten de beoogde straf, omdat de Europese voetbalbond UEFA de WADA-code niet heeft getekend.

Verder mogen Russische atleten die kunnen aantonen dat ze dopingvrij zijn, meedoen onder neutrale vlag: zonder Russische outfit en zonder Russisch volkslied. Ook mag Rusland vier jaar lang geen grote, internationale sportevenementen organiseren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'WADA verrast door Russisch dopingschandaal'

Ook kritiek in Rusland zelf

Ook in Rusland zelf klinkt nu kritiek op de eigen autoriteiten. De baas van het Russische Anti Doping Agentschap (RUSADA) Joeri Ganoes zoekt de media op. Hij zegt dat de Russische justitie en het ministerie van Sport met de data aan de haal zijn gegaan en daarmee de toekomst van topsport in Rusland op het spel zetten.

"Al die clichés als 'het Westen is tegen Rusland' werken niet meer", zegt de RUSADA-chef. "Rommelen met dopingdata is gewoon verschrikkelijk. Ze hebben gewoon onze organisatie overgenomen en vernietigd."

Ganoes wijst naar de Russische regering. De mensen die de dopingdata hebben aangepast, zijn volgens hem 'mensen die serieuze bevoegdheden hebben. De problemen waren op het hoogste niveau van het sportbestuur'.

De beslissing valt op 9 december.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore