Grote gevolgen

Voormalig adviseur Trump moet getuigen over Mueller-rapport

26 november 2019 06:44 Aangepast: 26 november 2019 06:48
Donald McGahn is een voormalig adviseur van de Amerikaanse president. Beeld © AFP

Een voormalige adviseur van Donald Trump, Donald McGahn, is verplicht om een getuigenis af te leggen over het Mueller-rapport. Dat heeft een Amerikaanse rechter besloten. De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor de afzettingsprocedure tegen Donald Trump.

Bijzonder aanklager Robert Mueller deed onderzoek naar Russische bemoeienis bij de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Trump. Volgens het Mueller-rapport zou de toenmalige adviseur van Trump, Donald McGahn, opdracht hebben gekregen om Mueller te helpen ontslaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoorzitting Mueller-rapport: 'Dit was een goede dag voor Trump'

'Adviseurs vrijgesteld van getuigenissen'

Daarom werd McGahn door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gevraagd om te getuigen over de zaak. Een getuigenis kwam er echter nooit, omdat die werd tegengehouden door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Het ministerie stelde dat adviseurs of voormalig adviseurs zouden zijn vrijgesteld van getuigenissen over kwesties die verband houden met hun officiële taken.

De rechter heeft nu besloten dat McGahn niet is vrijgesteld en dus moet komen getuigen voor de commissie van het Huis van Afgevaardigden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Historische hoorzitting over impeachment president Trump van start

Grote gevolgen voor afzettingsprocedure

Die uitspraak van de rechter kan grote gevolgen hebben voor de afzettingsprocedure die momenteel loopt tegen de Amerikaanse president.

Ook in het onderzoek naar invloed van de president in Oekraïne weigert Trump namelijk om presidentiële adviseurs of voormalig adviseurs te laten getuigen. Het Witte Huis claimt dat de adviseurs 'immuun' zijn, maar daar lijkt door deze uitspraak van de rechter een einde aan te zijn gekomen.

Impeachment: zo ontsla je de president van Amerika

Wat komt er allemaal bij kijken voordat een zittende president uit het zadel kan worden gewipt?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore