Uitspraak hooggerechtshof

Belastingaangiftes Trump blijven voorlopig nog geheim

26 november 2019 02:49 Aangepast: 26 november 2019 06:01
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump hoeft zijn belastingaangiften voorlopig nog niet openbaar te maken. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof gisteren bepaald.

Even leek het erop dat Trump wel inzicht in zijn financiën moest geven. Begin deze maand besloot een rechter in hoger beroep namelijk al dat de president zijn belastingaangiften moest overdragen aan het Huis van Afgevaardigden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump verloor meer dan miljard in tien jaar'

Hooggerechtshof

Daarop stapte de president naar het hooggerechtshof. Hij wilde zo het vrijgeven van zijn aangiftes alsnog tegenhouden. Dat is voorlopig gelukt.

Het hof blokkeert nu namelijk tijdelijk de eerdere uitspraak. Daarna besluit het hooggerechtshof of het Trump's beroep tegen die eerdere uitspraak in behandeling neemt.

Ondanks belofte in 2016

Trump beloofde in 2016 bij de campagne voor de presidentsverkiezingen dat hij, net als zijn voorgangers, zijn belastingaangifte openbaar zou maken, maar heeft dat tot nu toe niet gedaan.

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vroeg de aangiften van de Amerikaanse president in april van dit jaar al op. Ze willen de belastingaangiften van de afgelopen zes jaar zien. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump verwierf deel fortuin ouders mede door belastingfraude'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore