'Slimme dieven'

Miljardenbuit bij kunstroof Dresden: 'Kleine kans dat je juwelen nog terugziet'

25 november 2019 17:07 Aangepast: 25 november 2019 19:26
Een van de kamers van het museum Beeld © AFP

Duitsland is in de ban van een ongekende kunstroof in Dresden. Daar zijn in een museum juwelen ter waarde van mogelijk een miljard euro gestolen. De kans dat ze nog worden teruggevonden, is heel klein, stelt kunstroofdetective Arthur Brand.

Het museum stond bekend als een van de grootste schatkamers van Europa. Op beveiligingsbeelden is te zien dat zeker twee inbrekers via een raam naar binnenslopen. Vervolgens gingen ze gericht op de vitrine af waar de juwelen lagen. Grote objecten als schilderijen en beelden lieten ze staan.

Volgens Brand ziet het er daarom naar uit dat hier om echte professionals gaat. "Ze gaan bewust voor het goud en de juwelen omdat ze daar aan kunnen verdienen."

Kunstroofdetective Arthur Brand Kunstroofdetective Arthur Brand

Twee typen inbrekers

Je hebt slimme en minder slimme dieven, zo stelt Brand. De minder slimme dieven gaan voor schilderijen en denken daar kopers voor te kunnen vinden. Maar je koopt kunst om het te kunnen laten zien en dat is bij iets herkenbaars als een schilderij heel lastig. De dieven komen dan vaak van een koude kermis thuis. 

Maar volgens Brand gaat het bij deze kunstroof om slimme dieven. Die gaan vooral voor juwelen, want die kun je omsmelten. Denk bijvoorbeeld aan een kroon. Als je die omsmelt, kun je het goud alsnog voor veel geld verkopen. Het is dan niet meer te herkennen. "Juwelen hebben geen handtekening en zijn daarom makkelijker te verhandelen."

Politie moet snel zijn

Twee jaar geleden werd er in Berlijn nog een munt van honderd kilo gestolen. Die zou heel herkenbaar zijn als je hem zo verkocht, maar die dieven smolten hem om en verkochten het goud. Brand vreest dat ook nu de kans klein is dat de politie de juwelen op tijd terug kan vinden. 

"Ze moeten de daders vinden, voordat ze de kans hebben om alles om te smelten. De inbrekers zelf kunnen daarna nog wel worden opgespoord, maar de juwelen zijn dan voor altijd verloren."

De politie doet onderzoek bij de ingang van het museum De politie doet onderzoek bij de ingang van het museum

Geluk bij een ongeluk

De inbrekers kregen niet de kans om het meest waardevolle stuk uit de collectie van het museum te stelen. De zogenoemde groene diamant van Dresden, een steen van 41 karaat, bevindt zich momenteel in het Metropolitan Museum of Art in New York. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore