Ga naar de inhoud
Miljoen Oeigoeren gevangen

Gelekte stukken geven inkijkje in Chinese 'heropvoedingskampen'

Stiekem gefilmd beeld van een van de detentiekampen. Beeld © AP

In China zitten ongeveer een miljoen moslims in gevangen in kampen. Dat was al bekend dankzij getuigenverklaringen en satellietbeelden. Nu zijn er ook uitgelekte documenten van de Chinese overheid die meer details over die kampen onthullen.

Gevangenen mogen nooit ontsnappen, beveiligingscamera's mogen geen dode hoeken hebben en discipline en straffen voor gevangenen moet worden vergroot. Het zijn een paar punten uit geheime instructies van het centrale gezag in Peking aan de veiligheidsdiensten die de kampen runnen.

'Fake news'

De instructies komen uit 2017 en maken deel uit van een reeks documenten. Die zijn gelekt naar een internationaal samenwerkingsverband van journalisten. De Chinese autoriteiten zeggen dat de stukken nep zijn en spreken van 'fake news'.

Wie
Lees ook:
Wie zijn de Oeigoeren en wat willen ze?

Marteling en verkrachting

Toch komen de feiten uit de instructies overeen met informatie die eerder over de kampen naar buiten kwam. Zoals de enorme grootte ervan. Naar schatting zitten een miljoen mensen in de kampen. Uit de stukken blijkt dat er op een zeker moment 15.000 man naartoe gingen in één week alleen.

In de kampen zitten voornamelijk Oeigoeren, een islamitisch volk in het Westen van China dat volgens de centrale regering moet worden 'heropgevoed' tot Chinezen. Dat gebeurt in de kampen onder andere door middel van indoctrinatie. In de documenten krijgt de kampleiding instructies om 'de studenten echt te transformeren'. 

Naast deze heropvoeding zijn er ook berichten van dwangarbeid. Meerdere ex-gevangenen vertelden eerder dat ze zijn gemarteld en verkracht.

Schokkende
Lees ook:
Schokkende beelden gevangen Oeigoeren in China uitgelekt

Oeigoeren verantwoordelijk gehouden voor terreur

De Chinese autoriteiten ontkennen niet dat de kampen bestaan, maar spreken van 'heropvoedingskampen' tegen extremisme bij de islamitische Oeigoeren. China heeft meerdere terroristische aanslagen gekend, onder meer in 2013 en 2014, waarbij tientallen mensen om het leven zijn gekomen. De ruim 10 miljoen Oeigoeren worden daar nu de facto voor verantwoordelijk gehouden. Ook sloot een aantal Oeigoeren zich aan bij terreurgroep IS.

Mensenrechtenorganisaties spreken van culturele zuiveringen, waarbij de Oeigoeren onder erbarmelijke omstandigheden in interneringskampen hun identiteit vaarwel moeten zeggen en trouw moeten zweren aan de communistische partij.
 

Correspondent Olaf Koens sprak in Istanbul met een Oeigoerse vrouw die uit China is gevlucht

03:06
De vrouw legt uit hoe de repressie werkt. 'Ze proberen ons Chinees te maken'