Inenten nu verplicht

Tientallen doden door uitbraak mazelen Samoa

25 november 2019 09:45 Aangepast: 06 december 2019 14:51
Een vaccin tegen de mazelen (archieffoto). Beeld © EPA

Een uitbraak van de mazelen heeft zeker 25 mensen het leven gekost in de afgelegen eilandenstaat Samoa. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen.

Inentingen zijn verplicht gesteld in de eilandenstaat, waar bijna 2200 ziektegevallen gemeld op een bevolking van 200.000 mensen. Meer dan de helft van de patiënten is jonger dan vier jaar.

De mazelen hebben ook toegeslagen in Tonga en Fiji, maar Samoa is door de lage vaccinatiegraad extra hard getroffen. Die wordt geschat op 28 tot 40 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mazelen nog gevaarlijker dan gedacht: 'geheugencellen' gewist

De autoriteiten in Samoa krijgen internationale hulp bij het bestrijden van de uitbraak. VN-kinderfonds Unicef heeft 110.000 doses van het mazelenvaccin gestuurd. Medische teams uit Australië en Nieuw-Zeeland helpen bij het inenten van mensen. De afgelopen vijf dagen zijn meer dan 17.000 mensen gevaccineerd.

De mazelen zijn zeer besmettelijk en komen overal in de wereld voor. In Duitsland keurde het parlement deze maand een voorstel goed om ouderen te verplichten hun kinderen in te enten. Ook in Nederland komt de ziekte nog voor. Op Urk was in juni sprake van een lokale uitbraak.

Feiten en fabels over vaccineren

Er bestaan nog veel fabels over vaccineren, sommige zelfs ondersteund door 'wetenschappelijk onderzoek'. We zetten vijf feiten en fabels over vaccineren op een rij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore