Huiselijk geweld

Russin ontvoerd en drie keer gestoken door ex in het bos

25 november 2019 08:53 Aangepast: 25 november 2019 10:06
Still uit Tatjana's Instagram-video Beeld © kipriyanovna

De Russische Tatjana werd door haar ex-vriend ontvoerd naar het bos. Ze kreeg klappen op haar hoofd en drie messteken. Tatjana overleefde het. Pas nadat ze haar verhaal deed op Instagram, startte de politie een onderzoek. Ze is één van de vele Russinnen die te maken krijgen met huiselijk geweld.

Het gebeurde toen Tatjana Borkina (29 jaar) over straat liep in haar woonplaats, een klein stadje in Siberië. Er reed een auto naar haar toe, met haar ex-vriend erin. Tatjana werd hardhandig gedwongen in te stappen. De ex reed haar naar het bos.

Honkbalknuppel

Tatjana doet haar relaas in een Instagram-post van een blogger, die optreedt als haar vertegenwoordiger. Toen de auto stopte, kreeg Tatjana twee klappen tegen haar hoofd. Haar ex sommeerde haar uit te stappen, pakte een honkbalknuppel en sloeg opnieuw: op Tatjana's benen en hoofd. Daarna werd Tatjana het bos ingesleept.

1 op de 5 Russinnen slachtoffer

Huiselijk geweld is een groot probleem in Rusland. In de meest recente enquête zegt 20 procent van de Russinnen dat ze te maken hebben gehad met fysiek geweld in de privésfeer.

De straffen op huiselijk geweld zijn in 2017 nog verlaagd. Een nieuwe wet tegen huiselijk geweld laat al jaren op zich wachten.

'Vaarwel'

Terwijl ze in de sneeuw lag, kreeg Tatjana meer klappen. Ze verontschuldigde zich tegenover haar ex, maar die wilde niet stoppen: 'het is maar één stap van liefde naar haat'. Tatjana kreeg drie messteken in haar borst. 

Haar ex zei 'vaarwel' en liet haar voor dood achter.

Tatjana verloor het bewustzijn, maar overleefde. Ze wist weer terug te kruipen naar de weg. Daar werd ze gezien door een langsrijdende automobilist en naar het ziekenhuis gebracht.

Tatjana deed haar verhaal op camera. De video is in het Russisch en bevat nare shots van haar verwondingen. Het verhaal gaat verder onder de Instagram-video.

Niemand ondernam actie

Aan de doktoren vertelde Tatjana dat haar ex het gedaan had. Niemand ondernam actie. De ex-vriend probeerde zelfs bij haar in het ziekenhuis te komen. In het bos had hij gedreigd Tatjana's moeder te vermoorden als ze naar de politie zou stappen.

Dat had ze naar eigen zeggen al eerder gedaan. Bij de politie lagen twee aangiftes wegens mishandeling, wat ook de reden was dat de twee uit elkaar waren. Bij de laatste mishandeling waren getuigen en werden Tatjana's verwondingen vastgesteld in een ziekenhuis.

Ex toch opgepakt

Ook de eerste twee weken na het incident deed de politie niets. Pas toen media aansloegen op een Instagram-video met Tatjana en haar verwondingen, werd haar ex opgepakt. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

De politie en vertegenwoordigers van de ex-vriend hebben niet op Tatjana's verhaal gereageerd.  

Geweld tegen Russische vrouwen komt vaker in het nieuws

In november 2019 vermoordde een excentrieke professor zijn vriendin.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore