Dode in hotelkamer

Australische premier 'verontrust' over Chinese spionage

25 november 2019 05:05 Aangepast: 25 november 2019 06:14
Australische Premier Scott Morrison praat met de pers over Chinese spionage Beeld © Tracey Nearmy / Getty Images AsiaPac

Aantijgingen dat China heeft geprobeerd een spion in het Australische parlement te krijgen zijn 'diep verontrustend', zegt de Australische premier Scott Morrison.

China zou volgens de Australische televisiezender Channel 9 hebben geprobeerd een overheidsagent verkozen te laten worden in Australië. Het gaat om de 32-jarige Bo 'Nick' Zhao die kandidaat had moeten worden voor de Liberale Partij. Hij zou de Australische inlichtingendienst ASIO over het Chinese plan hebben verteld.

Later werd hij dood gevonden in een hotelkamer. De Australische inlichtingendienst liet weten dat er al een onderzoek was gestart. "Wij zijn op de hoogte van de aantijging en het onderzoek is in volle gang."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China klaagt Australische schrijver aan voor spionage

Asiel

Een andere man vroeg afgelopen week asiel aan in Australië nadat hij had geclaimd een spion te zijn voor China. Hij zou onder andere betrokken zijn geweest bij de Chinese ontvoering van de eigenaar van een boekenzaak in Hongkong die verboden boeken verkocht.

China ontkent dit en zegt dat hij een veroordeelde oplichter is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore