Bijna 90 procent

Pro-Democraten boeken enorme zege bij verkiezingen Hongkong

25 november 2019 01:48 Aangepast: 25 november 2019 10:13
Beeld © Philip Fong / AFP

De uitslag van de plaatselijke verkiezingen in Hongkong is een klap in het gezicht van de regering. Het kamp dat pleit voor democratie heeft ruimschoots gewonnen.

Bij de eerste lokale verkiezingen in Hongkong sinds de demonstraties begonnen in maart, hebben de pro-democratie-kandidaten een enorme overwinning geboekt. Ze haalden 390 van de 452 zetels in de districtsraden binnen. Dat is bijna 90 procent.

Soort referendum

Het pro-Peking-kamp staat vooralsnog op 45. Tot gisteren hadden ze 292 zetels. Onafhankelijke kandidaten hebben tenminste twaalf zetels gewonnen. 

De verkiezingen werden gezien als een referendum over de Chinese invloed in Hongkong, en de regering van Carrie Lam. De uitkomst toont dat de inwoners van Hongkong massaal het beleid van Lam hebben verworpen en achter de betogers staan en hun eisen voor meer onafhankelijkheid van China.

Grote klap

De regeringsleider van Hongkong Carrie Lam zei in een toespraak dat ze de resultaten respecteert. "We gaan met een open blik naar het volk luisteren. Ik hoop dat de vrede, veiligheid en orde blijft."

Volgens politicoloog van de Chinese Universiteit in Hongkong Ma Ngok is de uitkomst een grote klap voor de regering van Carrie Lam. "De overheid heeft altijd gezegd de steun van het volk te hebben. Dit is een klap in hun gezicht, omdat het volk in recordaantallen heeft laten zien waar het staat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recorddrukte verkiezingen Hongkong: miljoenen mensen gestemd

Massale opkomst

Sinds maart zag de stad elk weekend grote demonstraties en rellen, maar gisteren was het rustig. Sinds vroeg in de morgen stonden er lange rijen voor de stembureaus. 

Meer dan 71 procent van de ruim 4 miljoen kiesgerechtigden ging naar de stembus, een recordaantal. Tijdens de verkiezingen in 2015 was de opkomst slechts 47 procent.

Adviesgevers

De districtsraden functioneren als adviesgevers voor het overheidsbeleid. Hoewel de raadsleden geen wetten kunnen aannemen of besluiten kunnen maken over beleid, vertegenwoordigen ze 117 van de 1200 leden van het committee dat de 'Chief Executive of Hong Kong' kiest.

Het vierjarig termijn van de districtsraden begint in januari 2020.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore