Uitgestorven

Iman, de laatste Sumatraanse neushoorn van Maleisië, overleden

24 november 2019 09:24 Aangepast: 24 november 2019 09:28
Archieffoto van Iman uit 2017. Beeld © AFP

Treurig nieuws uit Maleisië. Iman, de laatste Sumatraanse neushoorn die nog in het land leefde, is op 25-jarige leeftijd overleden. Ze stierf aan de gevolgen van meerdere tumoren in de baarmoeder.

Het dier zou door de tumoren in haar baarmoeder veel pijn geleden hebben. Ondanks het feit dat ze al geruime tijd ziek was, kwam haar overlijden toch sneller dan gedacht. Volgen de Borneo Rhino Alliance was Iman 'de liefste ziel, die hoop en vreugde bracht'.

Ernstig bedreigd

Eerder dit jaar stierf de laatste mannelijke Sumatraanse neushoorn. Met de dood van Iman is deze soort nu in Maleisië uitgestorven. De Sumatraanse neushoorn is de kleinste van de vijf soorten, en staat volgens het Wereld Natuurfonds te boek als 'ernstig bedreigd'.

Op dit moment leven er nog maar zo'n 80 in het wild, verspreid in kleine groepjes op Borneo en Sumatra. De kans dat de dieren elkaar in het wild tegenkomen en zich natuurlijk voortplanten is dan ook klein.

De dieren worden bedreigd door grootschalige houtkap en vernietiging van leefgebied voor palmolieplantages, mijnbouw en stroperij om de hoorns.

Fokprogramma

Vorig jaar was er nieuwe hoop voor de Sumatraanse neushoorn. Toen hebben natuurbeschermers een gezond vrouwtje vanuit bedreigd gebied overgebracht naar een opvang. Daar gaat ze meedoen aan een fokprogramma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeldzame Sumatraanse neushoorn gevangen voor fokprogramma

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore