Malta

Verdachte wil vrijheid in ruil voor informatie over moord op Maltese journaliste

23 november 2019 17:14 Aangepast: 23 november 2019 17:19
Daphne Caruana Galizia Beeld © AFP

De Maltese zakenman Yorgen Fenech, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia, wil informatie delen over de zaak. Althans, in ruil voor gratie.

De man werd deze week gearresteerd op zijn jacht toen hij Malta probeerde te verlaten. Hij kwam daarna op borgtocht vrij. De politie houdt hem continu in de gaten.

Autobom

Onderzoeksjournaliste Galizia was bekend vanwege haar onderzoek naar corruptie. Ze kwam in oktober 2017 om het leven door een autobom.

Eerder dat jaar had ze een verhaal gepubliceerd over het bedrijf 17 Black Limited in Dubai, dat banden zou hebben met Maltese politici. Fenech zou de eigenaar van dat bedrijf zijn geweest. De moord op de 53-jarige journaliste deed veel stof opwaaien op Malta en leidde onder meer tot demonstraties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Malta wil dat Omtzigt stopt met onderzoek moord journaliste

Akkoord

Fenech is de tweede verdachte in deze zaak die het op een akkoord wil gooien. Eerder werd een mogelijke tussenpersoon opgepakt. Premier Joseph Muscat van Malta bood hem gratie aan als hij zou vertellen wie achter de moord op Galizia zat.

De politie zei vorig jaar al in lokale media 'een groep' op het spoor te zijn die de aanslag zou hebben beraamd. Namen werden toen nog niet genoemd.  Het onderzoek zou in een 'vergevorderd' stadium zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore