Ga naar de inhoud
'Iets aan het veranderen'

Sprankje hoop voor Jemen: burgeroorlog luwt na geheime gesprekken

Een eerdere luchtaanval in Jemen. Beeld © EPA

De burgeroorlog in Jemen, die al bijna vijf jaar duurt, lijkt te luwen. Volgens de VN zijn de bombardementen op het land de afgelopen twee weken enorm afgenomen. Voor het eerst sinds 2014 zijn er periodes van 48 uur waarin er geen bommen vallen.

Zelfs tijdens de verschillende tijdelijke wapenstilstanden bleef het nooit zo lang rustig.  

'Iets aan het veranderen' 

De VN-gezant voor Jemen, Martin Griffiths, ziet de afname van het aantal bombardementen als een 'signaal dat iets aan het veranderen is in Jemen'. Er zouden de afgelopen maanden geheime gesprekken zijn gevoerd tussen de strijdende partijen.

 

85.000
Lees ook:
85.000 kinderen omgekomen door honger in Jemen

'Vergeten oorlog'

Jemen is al sinds 2014 verwikkeld een een bloedige burgeroorlog. In dat jaar verdreven door Iran gesteunde Houthi-opstandelingen de regering uit de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

Irans aartsvijand Saoedi-Arabië schoot de regering te hulp en voerde, onder meer met logistieke hulp van de VS, sindsdien duizenden bombardementen uit, vele tienduizenden burgerdoden als gevolg, volgens sommigen zelfs meer dan honderdduizend. De oorlog wordt vaak 'de vergeten oorlog' genoemd, omdat er relatief weinig over in het internationale nieuws komt.