Verhaal gebaseerd op lucht

Identiteit van man die uit de lucht viel blijft mysterie

22 november 2019 10:29 Aangepast: 22 november 2019 11:32
Links: de man die uit het vliegtuig viel, rechts: de spullen die hij bij zich had. Beeld © Politie Londen

Het blijft een mysterie wie de man is die in juni uit het landingsgestel van een vliegtuig viel en terechtkwam in een tuin in de Britse hoofdstad Londen. De identiteit van de man werd eerder deze maand bekendgemaakt door Sky News, naar nu blijkt dat zij die meldden op basis van foutieve informatie. Ook RTL Nieuws schreef over de zaak.

Vrienden, familie, collega's en zelfs de vriendin van de man deden hun verhaal aan de Afrikacorrespondent van Sky News. Ze hadden verteld dat hij Paul Mayasi heette, werkzaam was als schoonmaker op het grootste vliegveld van Kenia en eind juni vermoedelijk uit nieuwsgierigheid in het vliegtuig was gekropen.

Onderweg was hij doodgevroren en uit het landingsgestel gevallen. Zijn lichaam sloeg een krater in een tuin in Londen.

Hij zit in de gevangenis

Maar naar nu blijkt, is er helemaal geen Paul Manyasi. De man wiens foto's werden getoond in de reportage van Sky News, heet Shivonje Isaac. In een interview met een Keniaanse krant geeft diens vader toe dat hij heeft gelogen tegen de Britse nieuwsorganisatie. Zijn zoon is niet dood, maar zit in de gevangenis. 

Sky News zegt de fout te betreuren. "Onze rapportage is gebaseerd op misleidende informatie", geeft de nieuwsorganisatie toe. Inmiddels is het verhaal van de website verwijderd.

Op de website van de politie in Londen staat de onderstaande compositiefoto. Deze is gereconstrueerd door de politie aan de hand van het gevonden lichaam. Zo zou de man die uit het vliegtuig viel, eruit hebben gezien. Wie hij is, blijft vooralsnog een mysterie.

Niet de eerste keer dat zoiets gebeurde...

Op 7 september in 2000 vonden kinderen een lijk in een sloot in het centrum van Zaandam. Het bleek te gaan om een dode Russische man, die van 600 meter naar beneden was gevallen uit een Boeing 737 van KLM. Het vliegtuig was afkomstig uit Moskou. Hij zou geprobeerd hebben Rusland te ontvluchten omdat hij verdacht werd van verkrachting.

Vorig jaar overleden twee verstekelingen toen ze van een vliegtuig van Ecuador naar New York uit het landingsgestel vielen bij het opstijgen.

Overleefd

In 2014 wist een 16-jarige jongen in Californië zich ook te manoeuvreren in het landingsgestel van een vliegtuig. De verstekeling vloog vijf ijskoude uren mee maar Hawaï. De jongen overleefde de vlucht wonderwel.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore