Kalifaatkinderen

Britten halen weeskinderen terug uit Syrië

21 november 2019 22:39 Aangepast: 21 november 2019 22:40
Ouders met hun kinderen in een IS-kamp.

Groot-Brittannië gaat Britse weeskinderen terughalen uit voormalig IS-gebied in Syrië. Om wie het precies gaat, is om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. Mogelijk gaat het om drie kinderen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de kinderen 'onschuldig' zijn en dat ze 'nooit moeten worden blootgesteld aan de gruwelen van oorlog'.

Terughalen ligt gevoelig

Het terughalen van mensen uit Syrië ligt, net als in Nederland, bij de Britten gevoelig. Sinds het IS-kalifaat er niet meer is, zitten de meeste vrouwelijke Syriëgangers in armoedige kampen, vaak met hun jonge kinderen. Berechting in het Midden-Oosten is tot dusver niet van de grond gekomen.

Onder andere door veiligheidsrisico's en de misdaden van IS zijn veel Westerse landen niet happig om mensen terug te halen. Voor de weeskinderen maakt Groot-Brittannië nu een uitzondering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de twee teruggekeerde IS-vrouwen: 'Bewijs gruwelijkheden lastig te vinden'

Eerste keer

Het is de eerste keer dat de Britten mensen ophalen uit Syrië. Andere landen, zoals Rusland en Frankrijk, deden dat al wel. Nederland heeft ongeveer 120 volwassenen in Syrië zitten en is terughoudend: met Franse hulp werden alleen twee Nederlandse weeskinderen opgehaald. Tot nu toe is het daarbij gebleven.

Regering versus Syriëgangers

Wel hebben 23 uitgereisde Nederlandse vrouwen bij de rechter geëist dat de Nederlandse overheid ze terughaalt, samen met hun 56 kinderen. De rechtbank oordeelde dat Nederland de kinderen moet ophalen, maar dat de vrouwen geen zelfstandig recht op repatriëring hebben, omdat ze zelf zijn uitgereisd. Wel zouden moeders met hun kinderen mee terug moeten, aldus de rechter, als de kinderen niet zonder hun ouders uit de kampen worden gelaten. 

De Nederlandse regering is tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan. De zaak dient morgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore