Zeldzame ziekte

Aantal doden door anuskanker neemt toe, HPV belangrijke oorzaak

21 november 2019 17:55 Aangepast: 21 november 2019 19:07
Beeld © iStock

Zorgwekkende cijfers uit de Verenigde Staten. Daar is het aantal patiënten met anuskanker de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook in Nederland zien specialisten een toename, maar blijft sprake van een zeldzame ziekte.

Het aantal patiënten, maar ook het aantal doden door deze zeldzame kanker is de afgelopen jaren flink toegenomen in de Verenigde Staten.

Onderzoekers van de universiteit van Texas deden de afgelopen vijftien jaar onderzoek naar anuskanker. Zij zagen in die tijd zo'n 69.000 gevallen van deze zeldzame ziekte en meer dan 12.000 sterfgevallen. Tussen 2001 en 2015 namen de gevallen met 2,7 procent per jaar toe, terwijl het sterftecijfer met 3,1 procent per jaar steeg.

Zorgwekkende cijfers

De onderzoekers zijn geschrokken van de stijging. "We zagen een drastische toename van het aantal patiënten, vooral onder zwarte millennials en witte vrouwen. De sterftecijfers zijn zeer zorgwekkend", zegt onderzoeker Ashish Deshmukh. "Gezien de opvatting dat deze vorm van kanker zeldzaam is, wordt er vaak te laat aan de bel getrokken." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Smaakverlies door kanker groot probleem: 'Ondervoeding ligt op de loer'

Olivier Richel, internist in het Radboudumc, ziet in Nederland dezelfde groei van het aantal patiënten als in de Verenigde Staten. "Er is in veel westerse landen al jaren een trend te zien. Toch blijft het nog wel een zeldzame ziekte als je het vergelijkt met andere vormen van kanker."

Over de periode van 1989 tot 2015 is het aantal patiënten met anuskanker ruim verdrievoudigd van 71 naar 240 gevallen, blijkt uit cijfers van het integraal kankercentrum Nederland. Volgens Richel is het aantal gevallen toegenomen sinds hiv een chronische ziekte is geworden. "Bij hiv-patiënten is de afweer verzwakt, waardoor ze een groter risico lopen om anuskanker of een voorstadium ervan te ontwikkelen."

HPV belangrijkste oorzaak

De belangrijkste oorzaak is de besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). "Daarnaast zijn er een aantal risicofactoren die de kans mogelijk verhogen. Denk daarbij aan veel wisselende seksuele partners, anaal geslachtsverkeer, roken en dus een verstoorde afweer bij bijvoorbeeld mensen met hiv of bij mensen die afweeronderdrukkende medicatie gebruiken na een niertransplantatie", zegt Richel.

Wat is HPV?

HPV is een virus dat wordt overgedragen door seksueel contact. De meeste infecties met HPV gaan vanzelf weer over en je merkt er meestal niets van. Maar soms wordt het virus niet opgeruimd door het lichaam en kan het genitale wratten veroorzaken. In sommige gevallen kan een langdurige besmetting met het virus tot kanker leiden. 

De meestvoorkomende vorm van kanker door HPV is baarmoederhalskanker. Maar ook andere vormen komen voor, zoals kanker in vagina, schaamlippen, penis en mond, keelholte of anus. Ieder jaar krijgen ongeveer 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door het virus. 

Meisjes krijgen een vaccinatie aangeboden tegen baarmoederhalskanker. Vanaf 2021 krijgen ook jongens de HPV-vaccinatie aangeboden. Het vaccin verkleint de kans op de eerdergenoemde vormen van kanker met 70 procent. 

Bron: RIVM

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore