Te weinig bewijs

Julian Assange in Zweden niet langer verdacht van verkrachting

19 november 2019 14:42 Aangepast: 19 november 2019 14:53
Julian Assange in een gevangenisauto. (Archieffoto) Beeld © AFP

De Zweedse openbaar aanklager heeft het onderzoek naar mogelijke verkrachting door WikiLeaks-oprichter Julian Assange gestaakt. Assange werd daar verdacht van de verkrachting van twee vrouwen.

Assange werd door de vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag, aanranding en verkrachting op twee momenten in 2010. Maar volgens de openbaar aanklager is er te weinig bewijs en zal aanvullend verhoor van Assange zelf daar weinig verandering in brengen.

Vast in Groot-Brittannië

De Australiër Assange (48) zit momenteel vast in Groot-Brittannië waar hij een zaak is begonnen om te voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan de VS. Daar wordt hij er samen met WikiLeaks van beschuldigd geheimen van het Amerikaanse ministerie van Defensie te hebben gestolen en verspreid. 

Assange had zich eerder zeven jaar schuil gehouden in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om te voorkomen dat hij naar Zweden zou worden gestuurd.

Zo werd Julian Assange uit de Ecuadoraanse ambassade in Londen gehaald

In april werd Assange gearresteerd, nadat Ecuador zijn diplomatieke asiel had ingetrokken. Assange had zich zeven jaar schuilgehouden in de ambassade.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore