Drugsepidemie

Opmerkelijke reclamecampagne: zit opa aan de drugs?

19 november 2019 15:18 Aangepast: 19 november 2019 21:18
De nieuwe reclamecampagne om crystal meth-gebruik aan te kaarten baart veel opzien.

Een nieuwe antidrugscampagne van de Amerikaanse staat South Dakota doet bij veel mensen de wenkbrauwen fronsen. De nieuwe slogan is 'Meth. I'm on it'. Dat is op twee manieren uit te leggen – en juist daar gaat het mis.

Op posters staat de slogan naast een persoon afgebeeld, en zo lijkt het net of deze mensen zeggen dat ze de harddrug daadwerkelijk gebruiken. Maar de overheid wil juist het tegenovergestelde aangeven: we zitten erbovenop en we gaan het probleem samen aanpakken. In een video zegt gouverneur Kristi Noem: "Dit is ons probleem. We moeten ermee aan de slag."

Twee posters van de nieuwe reclamecampagne Twee posters van de nieuwe reclamecampagne

Meth is een afkorting voor crystal meth, of methamfetamine, en sterk verslavende harddrug. Er zijn zoveel mensen in de Verenigde Staten verslaafd aan, dat wordt gesproken van een epidemie. 

Op het verkeerde been

De bewustwordingscampagne kostte 400.000 euro. Daarvoor zijn onder meer een tv-commercial en posters gemaakt. Op social media wordt veel kritiek geuit op de campagne, maar Ralph Wisbrun van reclamebureau J. Walter Thompson in Amsterdam vindt hem goed gelukt. "Reclame moet je attentie opwekken en dat is wat hier gebeurt." 

Volgens Wisbrun snap je het idee van de tv-commercial snel genoeg. "Je wordt eerst op het verkeerde been gezet, met die oude man. Maar dan wordt wel duidelijk: die troep moet weg, en de hele gemeenschap doet mee." 

Ook Benjamin de Villiers, art director van TBWA\NEBOKO reageert positief. “Het feit dat wij hier in Nederland over deze campagne praten bewijst de kracht van het idee. Het shockeert, zonder gebruik te maken van negatieve, stereotype beelden.”

In South Dakota is het aantal mensen dat verslavingshulp zocht wegens meth-gebruik in vier jaar tijd met 200 procent toegenomen. Ook het gebruik onder jongeren in de staat baart de autoriteiten veel zorgen. Jongeren in de leeftijd tussen 12 tot 17 jaar gebruiken twee keer zo vaak meth als gemiddeld in de VS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore