#eyeoftruth

Fotograaf in oog geschoten door militairen, collega's steunen massaal

18 november 2019 22:34 Aangepast: 18 november 2019 22:59
Veel Palestijnse journalisten verklaren zich solidair met Muath Amerneh. Beeld © social media

Je hebt het misschien zien langskomen in je tijdlijn; een foto van iemand die de hand voor zijn of haar linkeroog houdt. Ze doen dat uit solidariteit met Muath Amarneh, een Palestijnse journalist en fotograaf die afgelopen vrijdag door Israëlische militairen in zijn oog werd geschoten. Het was een rubber kogel, en de 35-jarige Amarneh is het zicht aan dat oog kwijtgeraakt.

Voor veel Palestijnen staat Amarneh nu symbool voor het harde optreden van de Israëlische militairen in Palestijns gebied. Maar ook veel journalisten - zelfs Israëlische - laten zich zo fotograferen. Zij vragen zo aandacht voor de moeilijke en gevaarlijke situaties waarin zijn moeten werken. Uiteraard zijn er bijbehorende hashtags:  #weareallmuath en #eyeoftruth.

Een afbeelding van de getroffen Amarneh die wordt gedeeld op social media. Een afbeelding van de getroffen Amarneh die wordt gedeeld op social media.

Het incident gebeurde vrijdag, toen Amarneh verslag deed van een Palestijnse demonstratie tegen de Israelische bezetting vlakbij de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever. Volgens zijn Palestijnse collega's werd er door de Israëlische militairen gericht geschoten op hem.

Stenen gooien

Volgens Israël was Amarneh niet het doelwit, maar stond hij achter een groep gemaskerde Palestijnse jongeren die stenen gooiden. Een woordvoerder zegt dat is besloten om niet-dodelijke wapens in te zetten tegen de demonstranten. Op videobeelden is te zien hoe Amarneh op de grond zit met een bloedend oog als hij net is getroffen.

De Palestijnse journalist Muath Amarneh kort nadat hij is getroffen. De Palestijnse journalist Muath Amarneh kort nadat hij is getroffen.

Tegen persbureau AFP zegt hij: "Ik stond aan de kant toen de botsingen begonnen, met een kogelvrij vest met daarop 'Pers' en een helm op. Plotseling voelde ik dat iets mijn oog raakte. Ik dacht een rubber kogel of steen. Ik bracht mijn hand naar mijn oog en voelde niks. Ik kon niets meer zien en mijn oog was weg."

Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens: "Het is helaas vaker zo dat Palestijnse journalisten, of dat nu in Gaza of op de Westelijke Jordaanoever is, moedwillig het doelwit zijn van Israelische soldaten. Een perskaart of zelfs kogelwerende kleding en een helm helpen daar niet tegen. Ik heb het zelf vaak genoeg gezien bij betogingen."

Schande

"Het Israelische leger schiet met traangas, met rubberen kogels of zelfs met scherp op journalisten om ze op afstand te houden of doelbewust het werk onmogelijk te maken. Dat kan niet, dat mag ook nog eens niet. Iedereen spreekt er schande van, ook de Israelische pers. En toch blijft het gebeuren", aldus Koens. 

 

Amarneh is naar een ziekenhuis in Jeruzalem gebracht. Amarneh is naar een ziekenhuis in Jeruzalem gebracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore