Wereld Toilet Dag

'Veel mensen hebben wel een mobiel, maar geen wc'

19 november 2019 10:42 Aangepast: 19 november 2019 16:17
De viering van Wereld Toilet Dag vorig jaar. Beeld © ANP

Het is heel vanzelfsprekend en we doen het elke dag. Toch praten we er niet zo veel over; onze bezoeken aan het toilet. Volgens de VN moet dit wel bespreekbaar worden, want wc's redden levens. Daarom is het vandaag Wereld Toilet Dag.

Een dag waarop we het moeten hebben over het doen van onze behoeften. Terwijl we in Nederland meerdere keren per dag met onze billen op een toiletbril zitten, heeft een derde van de wereldbevolking geen toegang tot deze luxe.

Als ontlasting niet in een riolering terechtkomt, maar bijvoorbeeld op straat, dan kunnen mensen ziek worden door de bacteriën die dan rondgaan. Er overlijden elke dag nog zo'n 800 kinderen jonger dan 5 jaar aan ziektes als gevolg van slechte sanitaire voorzieningen.

Niet zo'n sexy onderwerp

In Nederland is het doel van Wereld Toilet Dag vooral dat mensen zich gaan beseffen dat een wc heel belangrijk is, maar niet vanzelfsprekend. Voor Sandra van Soelen is dit waar zij elke dag mee bezig is. Zij is water-, sanitatie en hygiëne-expert bij Simavi, een van de organisaties die in Nederland acties rond Wereld Toilet Dag houdt.

Wc's zijn heel belangrijk voor een gezond leven, weet Van Soelen. "Het is niet zo'n sexy onderwerp. Daarom zetten we ons in om zowel overheden, lokale gemeenschappen maar ook het Nederlandse grote publiek te informeren over het belang van goede sanitaire voorzieningen."

Van Soelen legt uit dat vooral vrouwen de nadelen van slechte sanitaire voorzieningen beleven. "Vrouwen hebben andere behoeften dan mannen. Ook menstrueren ze elke maand en worden ze zwanger. Als er slechte of geen wc's zijn op school, blijven veel meisjes zelfs liever thuis als ze ongesteld zijn. Zo heeft het ook invloed op hun educatie."

Wel een mobiel, geen wc

Valentin Post werkt voor WASTE, een Nederlandse organisatie die sanitaire projecten opzet in landen waar dit nodig is. "Bijna iedereen ter wereld heeft een mobiele telefoon, maar dat kan je niet zeggen van wc’s. Dat is gek", vindt Post.

"Het probleem is dat mensen wc's niet hoog genoeg op hun verlanglijstje hebben staan", legt Post uit. "Daarom is creëren van behoeften onze eerste taak, want voor elke portemonnee en smaak is er een wc te vinden." 

Maar de behoeften zijn in ieder land anders. "Wij verdelen de wereld in 'wipers' en 'washers'." Hiermee bedoelt hij dat er landen zijn waar mensen hun billen afvegen met papier en in andere landen doen mensen dat met water.

Goede investering

Daarnaast is er een verschil in de grootte van de wc en in het nat of droog doorspoelen. Dit maakt het werk extra ingewikkeld. Maar het investeren in nieuwe wc-ideeën loont. Volgens de VN verdien je met elke dollar die je hieraan uitgeeft 5,5 dollar. Want dat is geld dat je dan niet hoeft uit te geven aan gezondheidszorg.

"Een wc ​lijkt een plat onderwerp, maar het heeft veel facetten. Het is belangrijk om te weten dat een toilet invloed heeft op de productiviteit en gezondheid van mensen, en daarmee op de welvaart van een land", legt Van Soelen uit. "Daarom doen we ons best om mensen uit te leggen waarom het zo belangrijk is."

Ter gelegenheid van Wereld Toilet Dag worden overal in Nederland kleine acties gehouden. Een greep uit de acties van vandaag:

Rotterdam

In de Markthal staat voor één dag een nagebouwd Afrikaans toilet. Zo kunnen bezoekers ook eens meemaken hoe slecht sanitaire voorzieningen in veel Afrikaanse landen zijn geregeld.

Amstelveen

In het winkelcentrum Stadshart kan het winkelend publiek door middel van een audiovisuele filmprojectie meemaken hoe een toiletbezoek in veel derdewereldlanden eruit ziet.

Amsterdam

Op het 2theloo toilet op de Kalverstraat hebben ze voor de gelegenheid een Soedanees toilet nagemaakt. Hier kunnen de bezoekers ook gebruik van maken.

KNVB – Nederlands Elftal

Wie goed om zich heen kijkt tijdens de interlandwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Estland zal iets opvallends zien. Op een groot scherm in het stadion wordt aandacht gevraagd voor Wereld Toilet Dag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore