Alarmerende cijfers

Enorme toename ontbossing Amazone: 'Dit is heel slecht nieuws voor de natuur'

18 november 2019 18:48
De ontbossing van het Amazonegebied is in een jaar tijd enorm toegenomen. Beeld © Getty Images

Alarmerende nieuwe cijfers over het Amazone-oerwoud in Brazilië: de ontbossing van dat immense natuurgebied was het afgelopen jaar het ergste sinds 2008. Er is afgelopen jaar bijna 10.000 vierkante kilometer oerwoud verdwenen. Een gebied zo groot als de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Utrecht bij elkaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Braziliaanse INPE ruimtevaartbureau, dat satellieten gebruikt om de ontbossing te meten. INPE komt tot 9762 vierkante kilometer verdwenen oerwoud. Bijna 30 procent meer dan het jaar ervoor. "Het is een enorme toename", zegt onze correspondent Sandra Korstjens. "Vorig jaar was het nog zo rond de 8000 vierkante kilometer. Het lag helaas wel een beetje in de lijn der verwachting. Maar het is slecht nieuws voor het bos en de natuur."

President Bolsonaro wil de Amazone economisch ontwikkelen. President Bolsonaro wil de Amazone economisch ontwikkelen.

De toename van de ontbossing hangt volgens Korstjens samen het aantreden van president Jair Bolsonaro vorig jaar. Bolsonaro wil het Amazonegebied economisch versterken. "Het is moeilijk te zeggen dat het 1 op 1 allemaal zijn schuld is. Maar zijn beleid heeft er wel voor gezorgd dat de boeren en mensen die illegaal land inpikken zich aangemoedigd voelden om meer bos te kappen." 

Controle

Korstjens vervolgt: "Ze kregen ook het idee dat ze veel minder in de gaten werden gehouden. Bolsonaro heeft bezuinigd op de organisaties die toezicht moesten houden. Een groot deel van het probleem is controle in dit enorme gebied. Als die wegvalt wordt het erger."

Er waren deze zomer veel meer branden in het Amazonegebied. Er waren deze zomer veel meer branden in het Amazonegebied.

Deze zomer was er veel ophef over de vele tienduizenden branden in het Amazonegebied. Maar dat is maar een deel van het verhaal, legt Korstjens uit. "Het oerwoud met al z'n bomen brandt niet zo goed. Wat er gebeurt is dat eerst de bomen worden gekapt door boeren of illegale houtkappers."

"Daarna wordt het gebied in brand gestoken om het geschikt te maken voor landbouw. Die branden zijn heel visueel en daarom reageerden zoveel mensen er op. Maar ze volgen dus eigenlijk op de ontbossing", aldus Korstjens.

"Er was heel veel te doen over de branden, en de wereld kwam zoals we hebben gezien in actie. Door alle ophef zag president Bolsonaro zich gedwongen toch wat te doen. Hij kondigde een decreet af dat er een paar maanden niet meer gebrand mocht worden. En toen zag je inderdaad dat het aantal branden terugliep. Maar dat geldt dus niet voor de ontbossing. Die is eigenlijk gewoon doorgegaan."

Waarom de branden een ramp zijn voor het Amazonegebied

In augustus waren er ongekend vele branden. En die hebben grote gevolgen voor de biodiversiteit in. In deze video leggen we het je uit.

De Braziliaanse regering is kennelijk zelf ook geschrokken van de nieuwe cijfers, want milieuminister Salles kondigt meteen maatregelen aan. "Er moet een nieuwe strategie komen om de ontbossing tegen te gaan", zegt hij.

Hij wil de oorzaken van de ontbossing - illegale houtkap, diefstal van land en mijnbouw - bestrijden met hulp van satellieten. Maar hij zegt ook: "Het is ook noodzakelijk om de regio de kans op economische ontwikkeling te bieden."

Het is nog afwachten wat daarvan terechtkomt, zegt Sandra Korstjens. "Het beleid van Bolsonaro was juist gericht op de economische exploitatie van het Amazonegebied. Het zou een draai van 180 graden zijn. Dus we moeten nog zien of het ook echt gaat gebeuren. Maar duidelijk is wel dat met deze cijfers ook de regering niet meer om het probleem heen kan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore