'No to Racism'

Racisme in Europese stadions: incident bij FC Den Bosch staat niet op zichzelf

18 november 2019 11:24 Aangepast: 18 november 2019 17:52
Beeld © @AFP

Het is het gesprek van de dag: de racistische leuzen en spreekkoren van de supporters van FC Den Bosch tegen Ahmed Mendes Moreira van Excelsior. De aanvaller is zeker niet de enige voetballer die de afgelopen tijd met racisme te maken heeft gehad. Door heel Europa worden donkere spelers bejegend. Veel critici eisen dat de Europese voetbalbond UEFA harder gaat optreden.

Roemenië: wedstrijd stilgelegd

Vrijdagavond werd de interland Roemenië – Zweden overschaduwd door racistische spreekkoren van de Roemeense supporters richting de Zweedse spits Alexander Isak. Isak ging naar de scheidsrechter, maar die zei niets te hebben gehoord. Toch staakte hij enkele minuten later kort de wedstrijd. 

Alexander Isak tijdens de wedstrijd Roemenië-Zweden Alexander Isak tijdens de wedstrijd Roemenië-Zweden

Na overleg tussen Isak en de scheidsrechter werd de wedstrijd snel hervat. Isak liet na de wedstrijd weten dat hij de spreekkoren triest vond, maar ze het liefst wil negeren.

Oekraïne: rood voor het slachtoffer

Heel anders verliep het tijdens een wedstrijd in de Oekraïnse voetbalcompetitie. De Braziliaanse voetballer Taison was de spreekkoren van de fans van Dinamo Kiev zo zat, dat hij de bal richting de tribune schoot en zijn middelvinger opstak naar de supporters van Kiev.

De scheidsrechter gaf hem hiervoor een rode kaart waarna Taison in tranen het veld verliet (zie filmpje hieronder). Zowel spelers van zijn eigen team, als spelers van Dinamo troostten hem op het veld. De rode kaart is door de voetbalbond opmerkelijk genoeg nog niet kwijtgescholden.

België: cursus voor racistische supporters

Ook in de voetbalcompetitie van onze zuiderburen was er nog deze maand een incident met racistische fans. Charleroi-speler Marco Ilaimaharitra verliet in tranen het veld, nadat een supporter van thuisclub KV Mechelen hem meermaals 'vuile neger' had toegeroepen en de Hitlergroet bracht.

In België is inmiddels een actieplan opgesteld. Wanneer supporters zich schuldig maken aan racistische en homofobe leuzen krijgen ze direct een stadionverbod en moeten ze een cursus volgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belgische competitie neemt maatregelen: Racistische supporters moeten op cursus

Frankrijk en Engeland: 'korte pauzes' en 'staking'

Het racistische geluid is door heel Europa te horen. In Frankrijk werd nog dit jaar een wedstrijd tijdelijk onderbroken, omdat de aanvoerder van uitclub Amiens daarom vroeg. Hij kreeg constant opmerkingen van fans van de thuisclub Dijon.

In Engeland werd niet om een korte pauze gevraagd, maar stapte de thuisploeg Haringey Borough massaal van het veld nadat de uitfans spelers van hun elftal racistisch bejegenden. 

Spelers in de Premier League vragen aandacht voor het racisme in Engeland Spelers in de Premier League vragen aandacht voor het racisme in Engeland

Italië: oerwoudgeluiden en bananen

In Italië zijn de problemen met racisme hardnekkig.

De zwarte stervoetballers Mario Balotelli en Romelu Lukaku hebben dit seizoen in de Serie A al vaak met racisme te maken gehad. Tijdens de wedstrijd Hellas Verona-Brescia maakte supporters van de thuisclub voortdurend oerwoudgeluiden als Balotelli aan de bal was.

Brescia-speler Mario Balotelli is woedend op de supporters Brescia-speler Mario Balotelli is woedend op de supporters

Ook Lukaku kreeg al in meerdere wedstrijden apengeluiden om z’n oren.

Ook deed een Italiaanse analist de bizarre uitspraak dat Lukaku alleen af te stoppen was door hem 'tien bananen' te geven. De analist werd ontslagen en supporters kregen een stadionverbod. Toch is er veel kritiek op de Italiaanse bond, die te weinig zou optreden tegen het racisme in de voetbalstadions.

Bulgarije: 'racist basterds'

Niet alleen op verschillende bonden is kritiek, ook de UEFA zou volgens velen niet hard genoeg optreden. Tijdens de interland Bulgarije-Engeland van vorige maand werden verschillende Engelse spelers overduidelijk racistisch bejegend.

De wedstrijd werd twee stil keer gelegd en de Engelse supporters antwoordden met gezang over 'racist basterds'. Na afloop deed de Bulgaarse coach of zijn neus bloedde en zei hij geen racistische spreekkoren te hebben gehoord.

Spelers van Engeland wachten tot de wedstrijd wordt hervat Spelers van Engeland wachten tot de wedstrijd wordt hervat

'No to racism' niet genoeg

Het was de zoveelste keer dat een wedstrijd van Bulgarije ontsierd werd door racisme.

Het land moest daarom afgelopen weekend zonder publiek spelen, maar veel critici vinden de straf te licht. De UEFA steekt miljoenen in het project 'No to Racism' en voor interlands poseren spelers gezamenlijk met deze boodschap.

De boodschap 'No to Racism' is vaak voor de wedstrijd te zien De boodschap 'No to Racism' is vaak voor de wedstrijd te zien

Maar tot concrete acties leidt het te weinig, zegt Inter-sterspeler Lukaku. Hij roept op de tekst 'No to Racism' alleen niet genoeg is en dat de UEFA harder moet optreden tegen racistische spreekkoren in welk Europees land dan ook.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore