Ga naar de inhoud
Trendbreuk

Hongersnood neemt weer toe, situatie alarmerend in Jemen en Afrika

Beeld © EPA

Het aantal mensen met honger neemt toe. In totaal lijden 820 miljoen mensen in de wereld honger, terwijl het aantal juist jarenlang aan het dalen was.

Het Rode Kruis vraagt vooral aandacht voor de ernstige humanitaire situatie in onder andere Jemen, Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) en Zuidelijk Afrika.

Oogsten mislukt

Zambia is een van de landen in Zuidelijk Afrika waar de situatie alarmerend is. Hier kampen 2,3 miljoen mensen met acute voedselonzekerheid, 600.000 meer dan een maand geleden. Het is sinds 1981 niet zo droog geweest in het land. Maar ook waren er vorig jaar zware overstromingen in delen van het land waardoor oogsten zijn mislukt.

"Voordat de mensen konden herstellen van de overstromingen, zijn ze nu getroffen door de droogte. Recentelijk is er een man omgekomen toen hij zijn laatste beetje voedsel wilde beschermen en een olifant zijn oogst wilde opeten. De man is door de olifant doodgetrapt", zegt Juriaan Lahr, hoofd internationale hulpverlening van het Rode Kruis.

Amal (7) stierf door honger: 'Wij willen dat de wereld dit ziet'

02:04
De 7-jarige Amal werd vlak voor haar dood gefilmd.

35 miljoen nodig

De combinatie van conflicten en extreem weer door klimaatverandering is een voedingsbodem voor dreigende hongersnood, stelt het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft giro 6868 geopend. Het Rode Kruis helpt met voedsel, schoon drinkwater en medische zorg. Gezien de sombere voorspellingen liggen er plannen klaar om de hulpverlening op korte termijn op te schalen. Hiervoor is minimaal 35 miljoen euro nodig.

"De lange termijneffecten van ondervoeding kunnen desastreus zijn. Het is belangrijk dat we nu ingrijpen", zegt Lahr. "We hopen dat meer mensen aandacht hebben voor de mensen met honger in de wereld. Het lijkt erop dat ze door de rest van de wereld vergeten zijn."

VN
Lees ook:
VN luidt noodklok: half Jemen staat aan de rand van een hongersnood