Escalatie protesten

Demonstraties in Hongkong: honderden studenten ingesloten door de politie

18 november 2019 05:21 Aangepast: 18 november 2019 07:18
Anti-regeringsbetogers kijken naar een brand bij de Polytechnische Universiteit van Hong Kong Beeld © Anthony Wallace / AFP

De politie in Hongkong heeft het universiteitsterrein omsingeld. Achthonderd studenten zitten op dit moment vast op de campus. Agenten schieten traangas om te voorkomen dat ze kunnen ontsnappen.

Al twee dagen lang staan de studenten en de politie lijnrecht tegenover elkaar bij de Technische Universiteit in Hongkong. 

De situatie leek vanmorgen wat kalmer te worden nadat de president van de universiteit met de politie was overeengekomen dat het geweld tijdelijk gestaakt zou worden. In een videobericht spoorde hij studenten aan zich over te geven aan de politie en de campus te verlaten.

"We hebben toestemming van de politie gekregen om de campus vreedzaam te verlaten en ik zal je persoonlijk vergezellen naar het politiebureau om ervoor te zorgen dat je zaak eerlijk wordt behandeld", zei hij in de video.

Traangas

Toen groepen demonstranten de universiteit rond acht uur probeerden te verlaten, beschoot de politie hen echter met traangas en werden ze gedwongen terug te gaan naar de campus.

Duizenden inwoners en demonstranten stroomden naar de omgeving rond de universiteit om te proberen de studenten te helpen. Tientallen van hen werden gearresteerd nadat ze de politie vroegen het beleg op te heffen en de demonstranten te laten vertrekken, meldde Hong Kong Free Press.

Studenten buiten de campus worden gearresteerd Studenten buiten de campus worden gearresteerd

Belegering

De spanning liep hoog op in de stad vannacht. Honderden betogers hadden de afgelopen dagen barricades opgericht bij de Polytechnische Universiteit van Hongkong. 

Toen agenten de universiteit bestormden werden ze teruggedrongen met molotovcocktails. Talloze betogers raakten gewond. Sommige van hen liepen brandwonden op door chemicaliën in het water van een waterkanon, berichtte The Straits Times. Tenminste een politieagent raakte gewond. Hij werd gisteren in zijn kuit getroffen door een pijl uit een boog.

Demonstranten bestoken de agenten met molotovcocktails Demonstranten bestoken de agenten met molotovcocktails

Journalisten en hulpverleners bedreigd

Ook journalisten en hulpverleners werden niet toegelaten de campus te benaderen. Agenten dreigden hen neer te schieten als ze het politie-cordon rondom de universiteit benaderden.

Het Chinese dagblad Global Times, een spreekbuis voor de Chinese Communistische Partij, beschreef de demonstranten vandaag als 'volledig hysterische terroristen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie Hongkong dreigt met scherp te schieten op demonstranten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore