Brandstofrellen

'Duizend demonstranten opgepakt in Iran'

17 november 2019 17:00
Demonstranten bij een wegblokkade Beeld © AFP

Het regime in Iran zegt zo'n duizend demonstranten gearresteerd te hebben, sinds er twee dagen geleden hevige rellen uitbraken in het land over de verhoging van de brandstofprijs.

Demonstranten koelen hun woede door brand te stichten in meer dan honderd bankfilialen en winkels. In hoofdstad Teheran en in andere grote steden hebben de demonstranten tientallen wegblokkades opgericht.   

Officieel twee doden

Tot nu toe zouden er bij de rellen twee mensen om het leven zijn gekomen: een demonstrant en een politieagent. Zowel dat aantal als het getal van duizend arrestanten is afkomstig van de Iraanse staatsmedia, de onder direct gezag van het regime staan. Het aantal is niet bevestigd door onafhankelijke bronnen.

Op basis van naar buiten gekomen videobeelden wordt gevreesd dat in ieder geval het aantal gewonde en gedode demonstranten hoger ligt.

Internet afgeknepen

In een poging de protesten de kop in te drukken, heeft de Iraanse overheid de toegang tot internet sterkt beperkt. Daartoe is volgens het ministerie van Communicatie besloten op aanraden van de Nationale Veiligheidsraad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Brandstofrellen' in Iran: internet geblokkeerd

De protesten begonnen toen de Iraanse overheid deze week de benzineprijs met vijftig procent verhoogde: omgerekend kost een liter benzine er nu 32 cent.  Afgezet tegen het modaal inkomen in Iran is dat overigens allesbehalve goedkoop. Het gemiddelde jaarsalaris in Iran is ongeveer eentiende van dat in Nederland. 

De Iraanse overheid zit krap bij kas, onder meer doordat Amerikaanse sancties de olie-export hinderen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran ontdekt nieuw olieveld goed voor 53 miljard vaten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore