'Vijandige media'

'Brandstofrellen' in Iran: internet geblokkeerd

17 november 2019 11:24 Aangepast: 17 november 2019 11:35
Rellen in de stad Isfahan. Beeld © AFP

Na twee dagen van hevige protesten tegen een verhoging van de brandstofprijs, hebben de autoriteiten in Iran de toegang tot internet ingeperkt. De maatregel geldt voor 24 uur, meldt het Iraanse persbureau ISNA.

De staatstelevisie beschuldigt 'vijandige media' van het verspreiden van nepnieuws via sociale media, waardoor de rellen groter zouden lijken dan ze zijn. De beperking van de internettoegang komt in werkelijkheid neer op het vrijwel geheel platleggen van internet, zegt de monitoringwebsite Netblocks.

Iran verhoogt de brandstofprijs met 50 procent voor de eerste 60 liter die een automobilist maandelijks tankt, en 300 procent voor wat daarbovenop komt. De maatregel is ingegeven door de aanhoudende economische crisis in het land.

Goedkoop

Overigens is de benzine in Iran naar Nederlandse maatstaven ook na de prijsverhoging nog altijd spotgoedkoop, 32 eurocent per liter.

Bij protesten tegen de prijsverhoging is tot nu toe één dode gevallen. Dat was in de stad Sirjan. Tientallen betogers zijn opgepakt.

Sancties

De Iraanse regering heeft aangekondigd dat 18 miljoen huishoudens met lage inkomens een toelage krijgen ter compensatie, maar dat overtuigt veel inwoners niet. Vanwege de prijsverhoging zijn onder meer betogingen in de hoofdstad Teheran, Kermanshah, Isfahan, Tabriz, Karadj, Shiraz, Yazd, Boushehr en Sari.

Iran heeft het economisch zwaar door economische sancties van de Verenigde Staten. President Donald Trump heeft een eerder gesloten akkoord over de nucleaire activiteiten van het land opgezegd. Hij meent dat Iran nooit is gestopt met het ontwikkelen van kernwapens. Iran zelf zegt alleen nog uranium te verrijken voor kernenergie en medische doeleinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore