Verkiezingen

'Terminator' Rajapaksa wordt nieuwe president van Sri Lanka

17 november 2019 08:34
Gotabaya Rajapaksa brengt zijn stem uit. Beeld © AFP

Gotabaya Rajapaksa wordt de nieuwe president van Sri Lanka. De oppositieleider kwam als grote winnaar uit de bus van de verkiezingen in de Zuid-Aziatische eilandstaat.

De 70-jarige Rajapaksa, bijgenaamd 'Terminator', was eerder minister van Defensie in de regering van zijn broer Mahinda. Zij voerden tot 2009 een brute oorlog tegen de Tamil Tijgers, een Hindoeminderheid, waarbij 40.000 burgers werden gedood. Die oorlog eindigde in 2009.

Moslimextremisten

De broers richten zich nu op moslimextremisten in Sri Lanka, waardoor het geweld tegen vredige moslims toe lijkt te nemen. Zo werden eerder dit jaar honderden huizen vernield door boze groepen mensen. 

De kersverse president staat direct voor een aantal uitdagingen. Het toerisme is bijvoorbeeld volledig ingestort sinds de bloedige aanslagen tijdens Pasen dit jaar. 20 procent minder toeristen bezochten in 2019 het eiland in vergelijking met 2018.

Veiligheid

Door de aanslagen was veiligheid voor zowel Rajapaksa als Sajith Premadasa, de kandidaat van de regeringspartij, het belangrijkste thema van de verkiezingen. Premadasa erkende na de uitslag zijn nederlaag en feliciteerde Rajapaksa met diens overwinning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De bommen, 300 doden, en nu het herstel? Sri Lanka kiest president

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore