Miljard euro schade

Venetië houdt zijn hart vast: opnieuw extreem hoogwater verwacht

16 november 2019 19:27 Aangepast: 16 november 2019 19:33
Het San Marcoplein in Venetië staat onder water. Beeld © EPA

Na de hevige overstromingen van afgelopen week, staat Venetië morgen opnieuw een uitzonderlijk hoog waterpeil te wachten. "Het zal een zware dag worden, maar we zijn er klaar voor", zegt burgemeester Luigi Brugnaro.

De verwachting van de autoriteiten is dat het peil aan het begin van de middag tot 1,60 meter hoog kan komen. Dat is niet zo hoog als de 1,87 meter die dinsdag de Italiaanse stad blank zette, maar stukken hoger dan de 80 tot 90 centimeter die als normaal gelden tijdens hoogwater.

Miljard euro

De schade bedraagt volgens de burgemeester op dit moment ongeveer een miljard euro. Alleen al de helft van de 120 kerken in de historische stad zijn volgestroomd met zout water. Hetzelfde geldt voor het beroemde San Marcoplein en de gelijknamige kathedraal, die dinsdag voor de zesde keer in 1200 jaar werd overspoeld. De laatste vier keer waren in de afgelopen twintig jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Enorme overstromingen: 'Dit is een ramp voor Venetië'

De overstromingen komen door een combinatie van hoogwater, versterkt door volle maan, een harde wind en hevige regenval. Daarbij zakt de stad steeds verder weg en stijgt de zeespiegel. De burgemeester legt een direct verband met klimaatverandering. Ook riep hij de noodtoestand uit. 

Extreem hoogwater: zwemmen in hartje Venetië

In 50 jaar tijd heeft het water in Venetië niet zo hoog gestaan als de afgelopen week.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore