DNA-testen

Colombiaanse Jenifer 34 jaar na rampzalige uitbarsting herenigd met zus

16 november 2019 20:09 Aangepast: 16 november 2019 20:15
De vulkaan Nevado del Ruiz in 2018. Beeld © AFP

De Colombiaanse Jenifer de la Rosa is na 34 jaar herenigd met haar zus. De la Rosa werd in 1985, net als veel andere Colombiaanse kinderen, geadopteerd na een rampzalige vulkaanuitbarsting.

Op 13 november 1985 smolten de ijs- en sneeuwlagen op de top van vulkaan Nevado del Ruiz door de uitbarsting weg, waardoor gigantische modderstromen ontstonden. Wetenschappers waarschuwden al lang voor een ramp, maar naar hun noodkreten werd niet geluisterd. De metershoge muur van modder vaagde de plaats Armero compleet van de kaart. In totaal vonden 25.000 Colombianen de dood.

Weeskinderen

Jenifer de la Rosa was toen pas één week oud, schrijft het Amerikaanse persbureau AP. Een medewerker van het Rode Kruis hielp de uit het puin geredde baby aan twee adoptieouders uit Spanje, omdat geen enkel familielid het kindje opeiste. Kinderen die binnen zes maanden niet herenigd waren met hun families werden als weesjes beschouwd. De kans bestond dat sommige van hun ouders nog steeds herstelden in ziekenhuizen, en niet in staat waren om naar hun kinderen te zoeken. Dit overkwam naar schatting tientallen kinderen.

Gezinnen raakten door de modderstromen verspreid, en weinigen hadden identiteitspapieren. Daardoor zochten familieleden op eigen houtje naar hun geliefden. Afbeeldingen van geredde kinderen werden in kranten afgedrukt in de hoop dat een familielid hen zou vinden. Sommigen kinderen waren te jong om zelfs hun naam te zeggen.

De la Rosa belandde in Spanje. Haar nieuwe ouders waren er altijd open over dat De la Rosa was geadopteerd. Daarom bleef bij haar altijd de vraag: wat is er met mijn familie gebeurd?

'Het was deel van mij'

Uit papieren bleek dat Jenifers biologische moeder de naam Dorian Tapazco Tellez droeg. Zoekopdrachten op internet leverden niets op. Pas toen De la Rosa de journalistiek in ging, maakte ze serieus werk van haar zoektocht. "Ik besloot dat ik naar Colombia moest komen," vertelt ze aan AP. "Het was een deel van mij."

Daar ontdekte ze een vrouw die als straatverkoopster in Barrancabermeja, Colombia, werkte en ook op zoek was naar een moeder met dezelfde naam. Ángela Rendón, een jaar ouder dan Jenifer, heeft zich ook haar hele leven afgevraagd of ze nog levende familieleden had.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DNA-test als kerstcadeau: Amerikaan heeft na 50 jaar 'echte' familie terug

Met hulp van Stichting Armando Armero, dat als missie heeft om Colombiaanse gezinnen verscheurd door de vulkaan te herenigen, ontmoetten Jenifer de la Rosa en Ángela Rendón elkaar een jaar geleden voor het eerst. De stichting maakt gebruik van genetica, en heeft de afgelopen jaren ruim 250 genetische profielen van overlevenden van Nevado del Ruiz gemaakt.

Sceptisch

Op het moment van de ontmoeting hebben de twee vrouwen nog geen bevestiging dat ze familie van elkaar zijn. De la Rosa was sceptisch, maar Rendón hield hoop. "Alleen God en de wetenschap weten het," vertelde ze De la Rosa.

Afgelopen donderdag volgde de bevestiging: DNA-tests bewijzen dat beide vrouwen dezelfde moeder hebben. 

 

Dit iconische beeld van de 13-jarige Omayra Sanchez, drijvend in de modder in Armero,  ging de wereld over. Dit iconische beeld van de 13-jarige Omayra Sanchez, drijvend in de modder in Armero, ging de wereld over.

De la Rosa heeft nog steeds moeite om de twee als zussen te beschouwen, maar Rendón ziet verrassende overeenkomsten. Zoals de manier waarop ze allebei tijdens hun eerste ontmoeting hun jasjes met bloemenprint droegen, en dat ze jaren eerder allebei tatoeages op hun linkerarm hebben gezet.

Na de bekendmaking dat ze daadwerkelijk zussen zijn, wreef De la Rosa over de schouder van haar zus en knuffelden ze elkaar kort. Ze zeggen dat ze geen onmiddellijk hechte band hebben, maar dat ze hun relatie de komende jaren willen blijven onderhouden. "We hebben heel, heel verschillende levens geleid," zei De la Rosa. "We zijn een voorbeeld dat banden moeten worden opgebouwd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeten we stoppen met buitenlandse adopties? 'Ik gun iedereen zo'n mooi leven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore