Minder demonstranten

Een jaar gele hesjes Frankrijk: 'Diep van binnen voel ik het nog steeds'

16 november 2019 17:16 Aangepast: 16 november 2019 18:04
De gele hesjes demonstreerden vandaag opnieuw in Parijs. Beeld © AFP

De gele hesjes vieren vandaag hun eenjarig bestaan met een grote demonstratie in Parijs. Een deel van de demonstranten laat een spoor van vernieling achter en de Franse politie treedt opnieuw hard op, met tientallen arrestaties en meerdere salvo's aan traangas.

Al de hele dag komen er beelden binnen van schermutselingen in Parijs. Charges van de oproerpolitie, demonstranten die de weg proberen te blokkeren, vuurwerk, plus een auto en een scooter die in vlammen opgaan.

Agenten overal

In de ochtend zette de politie de Champs-Elysees preventief af, ook toen er nog geen demonstranten waren. "Vandaag is het een beetje belachelijk," zegt een voorbijganger. "Er zijn veel agenten overal en er zijn geen demonstranten. Het lijkt wel een wannabe-dictatuur."

Later op de dag blijken er wel demonstranten te zijn. Een aantal van hen is gewelddadig: er komen vernielingen en schermutselingen met de politie. Tot het einde van de middag zijn meer dan honderd mensen opgepakt voor de onlusten.

Het vreedzame gedeelte van de demonstratie vandaag. Het vreedzame gedeelte van de demonstratie vandaag.

'Gewone man' tegen Macron

De Franse autoriteiten hebben moeite met de beweging vanaf dag één: 17 november 2018. Precies een jaar geleden trokken vele duizenden Fransen spontaan een geel hesje aan om te protesteren tegen stijgende brandstofprijzen en het dure levensonderhoud. Al snel groeide de beweging uit tot een breed protest van 'de gewone man' tegen president Macron, die volgens de gele hesjes alleen maar opkomt voor de rijken.

De president draaide de verhoging van de brandstofprijzen snel terug. Het protest werd steeds breder. Eind 2018 waren er zo'n 300.000 gele hesjes op de been. Vaak vreedzaam, maar meer dan eens zijn er ook vernielingen en plunderingen. De Franse oproerpolitie treedt hard op, ook als er geen aanleiding lijkt te zijn.

'Geen leider'

Mede door het geweld is het aantal gele hesjes op straat afgenomen. Vandaag is de opkomst relatief hoog, maar de laatste maanden is de belangstelling voor protesten fors teruggelopen. "Ik volg de beweging, maar meer van een afstand," zegt André Aubin, een voormalig geel hesje, tegen Reuters. "Ik was gewoon heel teleurgesteld met hoe de beweging zich ontwikkelde, vooral omdat er geen leider was."

André Aubin, geel hesje van het eerste uur. André Aubin, geel hesje van het eerste uur.

'Geen enkel probleem opgelost'

Macron stelde een 'Groot Debat' in waar 15 miljard euro aan belastingverlagingen uit rolden. Maar volgens Marcel Mauss, deskundige in protestbewegingen, is de regering nog steeds bang. "De regering weet dat geen enkel probleem dat de gele vestjes hebben aangekaart, is opgelost."

Oud-demonstrant André Aubin beaamt dat: "Mijn gele hesje heb ik nog steeds in de auto liggen. Ik draag het natuurlijk niet meer, maar in mijn ziel, diep van binnen, ben ik nog steeds een geel hesje."

Een omgeduwde auto gaat in vlammen op. Juist het geweld rond de demonstraties heeft veel gele hesjes doen afhaken. Of de achterliggende problemen ook zijn opgelost, valt nog te bezien. Een omgeduwde auto gaat in vlammen op. Juist het geweld rond de demonstraties heeft veel gele hesjes doen afhaken. Of de achterliggende problemen ook zijn opgelost, valt nog te bezien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore