Voorverkiezingen VS

Obama waarschuwt Democraten: niet te links worden

16 november 2019 13:11
Barack Obama Beeld © Dan Taylor

Barack Obama heeft opvallende uitspraken gedaan over zijn eigen Democratische partij. De oud-president waarschuwt zijn partijgenoten voor een te linkse koers. Daarmee zou de gemiddelde Amerikaan worden afgeschrikt bij de presidentsverkiezingen van 2020.

Obama deed zijn uitspraken op een bijeenkomst met geldschieters. Hij wijst erop dat grote groepen kiezers 'niet worden gedreven door dezelfde denkbeelden die je ziet op bepaalde linkse tijdlijnen op Twitter, of in activistische vleugel van onze partij'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joe Biden gooit zich in de strijd, wordt hij de nieuwe Amerikaanse president?

De oud-president noemt niemand bij naam, maar voor kenners is het signaal duidelijk. Kandidaten als Elisabeth Warren en Bernie Sanders pleiten bij de Democratische voorverkiezingen voor een linkse koers, met onder meer fors overheidsingrijpen in de gezondheidszorg, klimaatbeleid en het niet meer bestraffen van illegale immigratie. Sanders spreekt regelmatig van een 'revolutie'.

'Geen gekke dingen'

Daar is Obama geen voorstander van. "De gemiddelde Amerikaan denkt niet dat we het systeem moeten slopen en herbouwen", zegt hij. "Ze willen gewoon geen gekke dingen zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook Bloomberg in race om presidentschap VS

Tot dusver had Obama zich, na zijn presidentschap, bijna niet uitgesproken over de politieke koers van zijn partij. De oud-president doet dit nu toch omdat sommige stemmen uit de partij, vooral op social media, volgens hem niet representatief zijn voor de kiezers die de partij wil trekken.

Verkapte steunbetuiging

De gematigde vleugel van de Democraten waarschuwt al langer dat een linkse presidentskandidaat mogelijk zwevende kiezers en gematigde Republikeinen zal afschrikken, waardoor het moeilijker zou worden om Donald Trump in 2020 te verslaan. Obama's pleidooi voor een gematigde koers kan worden opgevat als een verkapte steunbetuiging aan de bekendste gematigde kandidaat, Joe Biden. Die diende acht jaar als Obama's vicepresident.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Democraten VS debatteren: 'Koppositie Biden niet in gevaar'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore