'Intimidatie van getuigen'

Trump mengt zich op Twitter in impeachmentverhoren

15 november 2019 19:04 Aangepast: 15 november 2019 20:19
Beeld © AFP

President Trump heeft zich op een opmerkelijke manier gemengd in de verhoren van de getuigen in de impeachmentprocedure tegen hem. Terwijl de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne werd bevraagd, besloot Trump haar met een tweet keihard aan te vallen.

Daardoor kreeg het verhoor een opvallende wending: de tweet van de president werd voorgelezen in de ruimte. Voormalig ambassadeur Marie Yovanovitch noemde de tekst 'intimiderend'. Dat de president probeert de getuigen tegen hem te intimideren is volgens de Democraten 'onacceptabel'.

De kritiek dat de president zich hiermee in de nesten werkt, komt nu niet alleen van zijn politieke tegenstanders: zelfs een van de prominente gezichten van de Trumpgezinde nieuwszender Fox News, noemt de tweet 'een extra grond voor impeachment'. 

Kenneth Star, de speciale aanklager die namens de Republikeinen in de jaren 90 president Clinton probeerde te impeachen, noemt de tweet 'schadelijk'. 

De openbare hoorzittingen die live op de Amerikaanse televisie worden uitgezonden, gaan over de vraag of de president moet worden afgezet vanwege een telefoongesprek met de toen nieuwe president van Oekraïne.

Machtsmisbruik

Die zou door de Amerikaanse president onder druk zijn gezet om in zijn land een onderzoek te starten naar de zoon van Joe Biden, Trumps voornaamste politieke tegenstander. Alleen dan zou Oekraïne op militaire steun van de VS mogen rekenen. Daarmee zou Trump zijn macht als 'president van alle Amerikanen' hebben misbruikt om zijn politieke tegenstanders te beschadigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Historische hoorzitting over impeachment president Trump van start

Het uiteindelijke besluit of de president wordt afgezet wordt niet genomen door een rechter, maar door het Amerikaanse congres, waarin de Democraten niet genoeg stemmen lijken te hebben.

Met de openbare hoorzittingen hopen ze het beeld dusdanig in Trumps nadeel te laten kantelen, dat diens partijgenoten in het Congres er niet meer onderuit kunnen om ook voor afzetting te stemmen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore