Verkiezingscampagne

'Ik haat je', boze Britten confronteren premier Johnson tijdens campagne

15 november 2019 18:06 Aangepast: 15 november 2019 18:06
Beeld © Getty Images

"Ik haat je, schaam je", bijt een voorbijgangster premier Johnson toe. Even verderop een andere passant: "Boris, je bent een leugenaar." Op 12 december houden de Britten algemene verkiezingen, Johnson hoopt op een grote meerderheid. Maar kiezers lijken door de brexitchaos helemaal klaar met Boris Johnson en de politiek.

Met een brede glimlach overhandigt Boris Johnson gebak vanachter de toonbank. De leider van de conservatieve partij voert campagne in het zuiden van Engeland en is op bezoek bij een lokale bakker in het stadje Wells. Niet de locatie waar zijn campagneteam wilde starten, maar een honderdtal demonstranten verzamelde zich bij de geplande startplek en dus moest Johnson uitwijken.

Tegen de bakker waar hij wel verschijnt, doet de premier het af met een lachje: "Die demonstranten zijn nog harder dan uw brood." Toch is het voorval tekenend voor de hobbelige weg naar de verkiezingen in december. Johnson, maar ook oppositieleider Jeremy Corbyn, worden bij publieke optredens geregeld gehinderd door boze kiezers.

Boze Britten klaar met verkiezingscampagne: 'Schaam je'

Veel Britten zijn na de brexitchaos klaar met politici. Met opmerkingen als 'Je bent een schande' kunnen zij dan ook niet op een warm onthaal rekenen.

Overstroming

Mensen voelen zich in de steek gelaten door politici en laten dat steeds duidelijker horen. Zoals eerder deze week in het door overstromingen geteisterde South Yorkshire. Boris Johnson komt de ravage bekijken maar inwoners reageren niet bepaald positief op zijn komst: "Je nam wel je tijd om te komen Boris", snauwt een inwoonster met een typisch Brits gevoel voor sarcasme.

Het water zorgt al een week voor een enorme ravage. Tijdens zijn bezoek pakt Johnson zelf een dweil  op om te helpen, beelden van het onhandige optreden gingen viral.

Britten zien er de beeldspraak in van een premier die de vlek zelf alleen maar groter maakt in plaats van opruimt. De overstromingen en het magere optreden van de regering zijn ondertussen een belangrijk verkiezingsthema geworden.

Meerderheid

Dat terwijl de premier vooral de focus wil houden op zijn voor elkaar gebokste brexitdeal. Die moet kiezers overtuigen om op zijn partij te stemmen en zo met een overtuigende meerderheid in het parlement de deal soepel uit te werken. Een poging om kiezers in Noord-Ierland hiervan te overtuigen, riep juist meer vraagtekens op.

Johnson beweert tegenover ondernemers dat de export van Noord-Ierland naar Groot-Brittannië zonder extra papierwerk of controles kan. Iets wat juist wel in de deal besloten is. Kiezers zijn bang dat het een valse belofte is en de export na de deal juist wel bemoeilijkt wordt.

Peilingen

De verwarring en boosheid op straat lijken zich ook naar de laatste peilingen te vertalen. Johnsons partij blijft de grootste, maar levert vergeleken met de verkiezingen van 2017 zetels in. Dat terwijl Johnson en zijn partij juist meer zetels nodig hebben om een groter mandaat in het Lagerhuis te krijgen.

Labour, de grootste oppositiepartij, levert volgens de peilingen nog meer zetels in. Partijleider Jeremy Corbyn krijgt kritiek vanwege zijn brexittactiek. Zo wil hij zelf een nieuwe deal terwijl veel kiezers juist klaar zijn met de chaos rond uittreding uit de EU. In een poging om kiezers toch te overtuigen beloofde Corbyn vandaag gratis internet voor alle Britten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore