Buitenland

Hongkong stevent af op eerste recessie sinds kredietcrisis

15 november 2019 14:33 Aangepast: 26 november 2019 07:39
Een voorbijganger passeert barricades in Hongkong Beeld © ANP

De economie van Hongkong heeft zwaar te lijden onder de protesten die de regio al maanden in zijn greep houden.

Het bestuur van de metropool verwacht dat de economie in heel 2019 voor het eerst sinds de kredietcrisis zal krimpen. Het verlaagde al eerder de vooruitzichten voor de economie, maar het is voor het eerst dat Hongkong een recessie verwacht.

"De economische groei in Hongkong is abrupt tot een einde gekomen in het derde kwartaal als gevolg van lokale sociale onrust", aldus een verklaring van het Hongkongse statistiekbureau. Het bureau verwacht dat de onrust voorlopig zal aanhouden, wat betekent dat de economie in het slop blijft.

Sinds maart is Hongkong in de ban van demonstraties. De stad is een speciale bestuurlijke regio van China en heeft daardoor een relatief autonoom bestuur. Peking wil echter zijn grip op Hongkong vergroten en de regio meer in lijn brengen met de rest van China, en dat schiet veel Hongkongers in het verkeerde keelgat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse universiteiten roepen studenten terug uit Hongkong

Kwart minder omzet detailhandel

Volgens de verklaring van de Hongkongse autoriteiten wordt de economie behalve door de protesten ook wordt verzwakt door de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

Die combinatie leidt ertoe dat de detailhandel in de stad de afgelopen maand ongeveer een kwart minder omzet draaide dan een jaar eerder. Er kwamen een derde minder toeristen aan en het vertrouwen onder ondernemers is gezakt naar een dieptepunt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken schat dat er vierduizend Nederlanders in Hongkong wonen en dat er zo'n 250 Nederlandse bedrijven zijn gevestigd. Deze bedrijven zijn vooral actief in de sectoren financiële dienstverlening, logistiek, elektronica en de creatieve industrie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agenten schieten demonstrant Hongkong neer

Belangrijk financieel centrum

Hongkong is na New York het belangrijkste financiële centrum van de wereld, op de Global Financial Centres Index. Grote bedrijven zoals Tencent en HSBC hebben er een beursnotering net als CK Hutchison, het moederbedrijf van onder meer Kruidvat en de ECT-terminal in de haven van Rotterdam.

Volgens persbureau Reuters profiteert Singapore, de nummer vier op de lijst met financiële centra, nu al van de onrust in Hongkong. Er zijn aanwijzingen dat investeerders kapitaal van Hongkong naar Singapore verplaatsen. Vooralsnog staat de beurs van Hongkong dit jaar nog op een kleine winst, hoewel er sinds mei een dalende lijn te zien is.

Deze week meldde het Chinese techbedrijf Alibaba dat het goedkeuring heeft gekregen voor een notering in Hongkong. Eerder had dat bedrijf nog een beursgang uitgesteld vanwege de onrust in de metropool, maar nu durft Alibaba het toch aan. "We blijven geloven in een glansrijke toekomst voor Hongkong", aldus ceo Daniel Zhang

Escalerend geweld

Toch maken veel bedrijven zich wel degelijk zorgen over de escalerende demonstraties. Waar voorheen vooral in de avonden en de weekenden werd gedemonstreerd, om het openbare leven niet te veel te verstoren, leggen de betogers nu ook op weekdagen de stad plat. Ze barricaderen belangrijke wegen en het openbaar vervoer rijdt mondjesmaat.

Daarnaast zijn de demonstraties gewelddadiger geworden. Gisteren viel voor de tweede keer een dode bij een betoging, toen een 70-jarige schoonmaker een steen tegen zijn hoofd kreeg. Op filmpjes is te zien hoe de politie deze week opnieuw een betoger van dichtbij in zijn borst schoot en hoe een pro-Pekingbetoger overgoten werd met brandstof en in brand werd gestoken.

Verschillende bedrijven roepen hun personeel op om voorzichtig te zijn en vanuit huis te werken. Dat is geen loze waarschuwing. Een bankier werd woensdag door de politie op de grond gewerkt, omdat ze hem aanzagen voor demonstrant. "Ik werk bij Citibank", riep de man in het Engels. "Mijn kantoor is 500 meter verderop."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dode bij protest Hongkong: betogers woedend

Expats hebben keuze

Een risico voor Hongkong is dat het zakencentrum voor een groot deel draait op expats, die 4,6 procent van de bevolking van de stad uitmaken. Zij kunnen ervoor kiezen om elders te werken. De sfeer onder expats wordt er niet beter op nu bijvoorbeeld veel internationale scholen gesloten zijn door de demonstraties.

Veel toeristen hebben die keuze al gemaakt. Deze zomer al liepen hotels de helft van hun omzet mis, berekende persbureau Bloomberg. Daarbij komt doorgaans 80 procent van de toeristen van het Chinese vasteland, maar zij blijven nu grotendeels weg uit angst voor hun veiligheid.

Vooralsnog gaat het bestuur van Hongkong uit van een krimp van de economie met 1,3 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore