Buitenland

Europese Investeringsbank stopt financiering olie- en gasprojecten

15 november 2019 07:46 Aangepast: 15 november 2019 09:06
Voor de bouw van deze stikstoffabriek in Zuidbroek kreeg Gasunie een lening van 240 miljoen euro. Beeld © ANP

De Europese Investeringsbank (EIB) stopt vanaf eind 2021 met investeringen in projecten die te maken hebben met fossiele brandstoffen, zoals olie en gas.

In de toekomst zal de focus komen te liggen op technologie voor schonere energie, efficiëntie en hernieuwbare energievormen.

Daarmee komen volgens de EIB in de periode tot 2030 voor 1000 miljard euro aan investeringen voor klimaataanpak en duurzame energie vrij. Alle financieringsactiviteiten van de EIB zullen vanaf eind volgend jaar in lijn liggen met de klimaatafspraken van Parijs, aldus de verklaring.

Klimaat op één

"Het klimaat is het belangrijkste onderwerp op de politieke agenda van onze tijd", verklaarde EIB-president Werner Hoyer. EIB-vicepresident Andrew McDowell zei dat het besluit om van fossiele investeringen af te stappen met "overweldigende steun" was genomen. 

Gasunie

Ook in Nederland kan het besluit gevolgen hebben. De Gasunie ontving dit jaar nog een lening van 240 miljoen euro voor de bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek. Daar wordt gas uit het buitenland geschikt gemaakt voor gebruik in Nederland. Er is meer gas uit het buitenland nodig omdat de Groningse gaskraan dichtgaat. De Gasunie leent wel vaker bij de EIB: in 2012 nog 250 miljoen voor de aanleg van pijpleidingen.

De EIB is niet de eerste financiële instelling die besluit geen geld meer te stoppen in projecten rond het exploiteren van fossiele brandstoffen.

De Noren nemen ook afscheid

Het Noorse staatsfonds, dat nota bene de inkomsten uit de olie- en gasreserves van het land belegt, kondigde in 2017 aan op termijn te willen stoppen met beleggen in bedrijven zoals Shell en BP.

De Noren verbonden overigens geen datum aan de stap en in september van dit jaar vroeg de top van het fonds toestemming aan het Noorse ministerie van Financiën om meer tijd om de aandelen te verkopen. Dat is nodig omdat beleggers wel weten welke aandelen de Noren hebben en een abrupte verkoopgolf voor paniek op financiële markten kan zorgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noors staatsfonds verkoopt olie-aandelen: koers Shell onderuit

200 miljoen eruit

Dichter bij huis kondigde een groep vermogende Nederlanders in maart aan om hun investeringen in fossiele energie af te bouwen. Het streven: over drie tot vijf jaar de investeringen van in totaal 200 miljoen euro in olie-, gas- en steenkoolbedrijven afbouwen tot nul

Andersom gebeurt overigens ook. Het APB, het grootste pensioenfonds van Nederland, is volgens een analyse van vier milieuclubs juist meer gaan investeren in bedrijven die 'op ramkoers' liggen met de klimaatdoelstellingen van Parijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groep rijke Nederlanders haalt 200 miljoen weg uit olie, gas en steenkool

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore