Op vliegtuig gezet

Turkije stuurt 'jihadistengezin' terug naar Duitsland

14 november 2019 22:56 Aangepast: 14 november 2019 22:57
Het toestel met het gezin aan boord werd op vliegveld Tegel opgewacht door de Duitse autoriteiten. Beeld © AFP

Turkije heeft een mogelijk jihadistisch gezin van zeven mensen op een vliegtuig naar Berlijn gezet. Het gezin werd vanmiddag op vliegveld Tegel door de Duitse autoriteiten opgewacht, ook al ligt er geen arrestatiebevel tegen hen.

Het Duitse gezin stamt uit Irak en is in januari naar Turkije gegaan. Daar werd het in maart al opgepakt en opgesloten. Volgens Ankara gaat het om 'buitenlandse terroristen'.

Soennitische extremisten

De familie behoorde eerder tot kringen van soennitische extremisten in Hildesheim, bij Hannover. Het is niet bekend wat de Duitse autoriteiten met de zeven aan moeten. Mogelijk kan tegen de vader wel een strafzaak worden aangespannen, maar die zou dan niets met jihadisme te maken hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkije bedankt Nederland voor terugnemen IS'ers

Ankara stuurt momenteel Europese jihadisten van terreurgroep IS terug naar hun land van herkomst. Het zou gaan om IS-strijders die Turkije eerder heeft opgepakt in Noord-Syrië tijdens de militaire operatie daar. In Turkse gevangenissen zitten in totaal 1200 buitenlandse strijders van IS gevangen.

Nederlandse IS-strijders in Turkije

Hoeveel Nederlanders exact worden uitgezet door Turkije is nog niet duidelijk. Volgens cijfers van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zitten twintig volwassenen en dertig kinderen met de Nederlandse nationaliteit vast in Turkije.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkse minister: Turkije stuurt IS'ers vanaf maandag terug naar land van herkomst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore