Mislukt

Kunstroof verijdeld: inbreker wilde schilderijen Rembrandt stelen

14 november 2019 22:11 Aangepast: 14 november 2019 22:20
De Dulwich Picture Gallery in Londen. Beeld © AFP

Een inbreker heeft geprobeerd om twee schilderijen van Rembrandt te stelen uit een museum in Londen. De dief had zich vannacht toegang verschaft tot de Dulwich Picture Gallery, waar werken van de Hollandse meester worden geëxposeerd.

De poging mislukte doordat het alarm afging. De politie arriveerde naar eigen zeggen binnen enkele minuten. Het lukte de politiemensen niet de dader aan te houden. Die spoot een onbekende vloeistof in het gezicht van een agent en kon ontkomen. Het slachtoffer raakte niet ernstig gewond.

De kunstgalerie wilde niet zeggen welke schilderijen de inbreker probeerde mee te nemen. De politie zegt dat kunstwerken het terrein van de galerie in elk geval niet hebben verlaten.

Meeneem-Rembrandt

In de Dulwich Picture Gallery hangt een schilderij van Rembrandt dat spottend ook wel 'meeneem-Rembrandt' wordt genoemd. Geen enkel ander schilderij werd vaker gestolen dan het portret van de Nederlandse tekenaar Jacob de Gheyn III. Tussen 1966 en 1983 werd het kleine doek (25 * 30 centimeter) maar liefst vier keer gestolen. Het werd in 1986 teruggevonden en sindsdien hangt het in Londen.

Het kleine portret van Jacob de Gheyn III door Rembrandt. Het kleine portret van Jacob de Gheyn III door Rembrandt.
Christus in de storm op het meer van Galilea Christus in de storm op het meer van Galilea

Dieven hebben het wel vaker gemunt op het werk van Rembrandt. 'Christus in de storm op het meer van Galilea' is een van de bekendste gestolen schilderijen ter wereld. Het werd in 1990 gestolen uit een museum in de Amerikaanse stad Boston door dieven die zich voordeden als politieagenten. Het werd daarna nooit meer teruggezien.

In 2015 verspreidde de FBI een korrelige bewakingsvideo, in de hoop de kunstroof ter waarde van 500 miljoen dollar op te lossen. Behalve het schilderij van Rembrandt werden ook werken van onder anderen Johannes Vermeer en Édouard Manet gestolen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore