Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Brussel start procedure tegen Britten om ontbreken kandidaat-commissaris

14 november 2019 20:53 Aangepast: 15 november 2019 05:16
Ursula von der Leyen, de voorzitter van de volgende Europese Commissie. Beeld © ANP

De Europese Unie is een inbreukprocedure gestart tegen het Verenigd Koninkrijk. De Britten weigeren een Eurocommissaris aan te dragen voor de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen.

Omdat het Verenigd Koninkrijk nog altijd niet uit de Europese Unie is gestapt, is het verplicht om net als de andere 27 lidstaten een Eurocommissaris leveren. De Britten zijn dit in principe wel van plan, maar pas na de verkiezingen op 12 december.

Dat is te laat, want de Commissie Von der Leyen moet in principe op 1 december beginnen. En dat kan pas als alle lidstaten een commissaris hebben aangedragen die is goedgekeurd door het Europees Parlement.

Volgens de Britse regels mag een regering tijdens de verkiezingscampagne geen kandidaten aanwijzen voor internationale functies, dus ook geen Eurocommissaris.

Brussel stelt echter dat EU-wetten boven nationale wetten gaan en wil dat de Britten toch een kandidaat benoemen. De Britse regering heeft nu tot 22 november de tijd om te reageren op de brief van de Europese Commissie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Probleem voor Von der Leyen: 'Britten leveren geen Eurocommissaris tot na verkiezingen'

Hongaar krijgt geen goedkeuring

Het ontbreken van een Britse kandidaat is niet het enige probleem voor de Commissie Von der Leyen. Het is namelijk onzeker of de kandidaat uit Hongarije goedkeuring krijgt van het Europees Parlement.

Vanavond werden drie kandidaat-commissarissen gehoord door het Europarlement. De Fransman Thierry Breton en de Roemeense Adina Valean kregen goedkeuring, maar de Hongaar Oliver Varhelyi overtuigde niet. Hij moet nu schriftelijk antwoord geven op vragen van de Europarlementariërs.

Als hij dat voor 21 november naar tevredenheid doet, krijgt hij alsnog goedkeuring. Anders moet de Hongaarse premier Viktor Orbán voor de derde keer een kandidaat aanwijzen. In dat geval wordt de deadline van 1 december vermoedelijk niet gehaald, zelfs als de Britten alsnog een kandidaat aanleveren.

Aanvankelijk zou de Commissie Von der Leyen al op 1 november beginnen, maar dat ging niet door omdat de eerste keuze van de regeringen uit Frankrijk, Roemenië en Hongarije niet werden goedgekeurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Derde kandidaat voor Europese Commissie Von der Leyen afgeserveerd

Verdrag van Lissabon

Overigens zou de Commissie er in theorie voor kunnen kiezen om niet uit elke lidstaat een commissaris te nemen. Volgens het verdrag van Lissabon is dat namelijk niet nodig. Daarin staat dat de Commissie uit minimaal twee derde van de lidstaten een vertegenwoordiger moet hebben.

Sinds 2013 hebben de landen echter afgesproken om toch uit alle lidstaten een vertegenwoordiger te kiezen. Dus zit de Europese Commissie klem. Een woordvoerder benadrukt dat de Commissie Von der Leyen vooralsnog volhoudt aan 1 december als startdatum

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore