Hevige protesten

Nederlandse universiteiten roepen studenten terug uit Hongkong

14 november 2019 17:14 Aangepast: 14 november 2019 18:24
Demonstranten op de campus van Hong Kong Polytechnic University. Beeld © ANP

Verschillende Nederlandse universiteiten roepen hun studenten in Hongkong op om terug te komen naar Nederland. Sinds deze week worden ook protesten gehouden op de Chinese University of Hong Kong, waar ook studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam studeren.

Na de dood van een Hongkongse student begin november is de situatie in de stad snel geëscaleerd. De Erasmus Universiteit heeft enkele tientallen studenten in Hongkong en gaat hen actief ondersteunen bij een vervroegd vertrek. De universiteit laat haar studenten weten dat zij gemaakte kosten, indien niet verzekerd, door de universiteit kunnen laten vergoeden.

Financiële compensatie

Ook de Universiteit Tilburg ziet haar studenten graag terugkeren. Ze worden daarvoor financieel gecompenseerd en mocht studievertraging dreigen, dan kunnen er afspraken worden gemaakt met de universiteit, laat een woordvoerder weten. De Universiteit Tilburg heeft 36 studenten in Hongkong.

De Universiteit van Amsterdam adviseert studenten om terug naar Nederland te keren, maar kan niemand dwingen, zegt een woordvoerder. De Universiteit Utrecht geeft eenzelfde reactie. "We adviseren onze 18 studenten in Hongkong nadrukkelijk om terug te komen, maar kunnen niemand dwingen. We willen helpen waar we kunnen, ook met eventuele studievertraging."

'Als ze willen blijven: take care'

De Nijmeegse Radboud Universiteit heeft haar negen studenten in Hongkong dringend geadviseerd om hun studieactiviteiten te staken. "Vliegkosten worden binnen het redelijke gecompenseerd", zegt een woordvoerder. Ook de veertien studenten van de Universiteit Leiden worden geadviseerd terug te komen. "We faciliteren mensen die naar huis willen en compenseren hun vliegtickets", zegt een woordvoerder.

De Rijksuniversiteit Groningen laat de keuze bij haar studenten. "Als ze willen terugkomen, helpen we ze. Als ze willen blijven: take care." 

Sinds de zomer wordt gedemonstreerd in de straten van Hongkong. Het is pas sinds deze week dat de confrontatie tussen politie en betogers ook op de universiteitscampus plaatsvindt.

Heftig beeld: agent Hongkong schiet demonstrant neer

Agenten schoten een demonstrant van dichtbij in de borst. Hij is inmiddels buiten levensgevaar. Ook werd een man door demonstranten in brand gestoken.

Oplaaiende brandhaard

Al sinds het begin van de zomer is Hongkong een steeds weer oplaaiende brandhaard. Het begon met wetgeving die het makkelijker maakt om mensen uit te leveren aan het Chinese vasteland. Dat ondermijnt volgens de demonstranten de autonomie en vrijheid van Hongkong.

Die wetgeving is weer van tafel, maar inwoners blijven boos vanwege de toenemende invloed van machtig buurland China. Toen in augustus het internationale vliegveld van Hongkong werd bezet, kon de wereld niet om de demonstranten heen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dode bij protest Hongkong: betogers woedend

Begin november werden de demonstraties heftiger nadat een 22-jarige student overleed. De man viel van een parkeergarage nadat de politie traangas had afgevuurd en overleed later aan zijn verwondingen. De confrontaties tussen de politie en de demonstranten lijkt steeds meer uit de hand te lopen. Begin deze week kwam beeld naar buiten van een politieagent die een demonstrant van dichtbij neerschiet. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore