Ruim 30 doden

Israël en Islamitische Jihad sluiten wapenstilstand na geweld Gaza

14 november 2019 08:27 Aangepast: 14 november 2019 08:58
Rouwende Palestijnen in de Gazastrook na een Israëlische aanval. Beeld © AFP

Israël en de Palestijnse Islamitische Jihad zijn een wapenstilstand overeengekomen. Onduidelijk is hoelang het staakt-het-vuren zal duren.

Het geweld laaide op na de dood van commandant Baha Abu al-Ata van de Islamitische Jihad en zijn echtgenote. Zij werden door een gerichte Israëlische aanval gedood.

Geweld bij grensprotesten

Egypte, dat bemiddelde in het conflict, zegt dat Islamitische Jihad de 'vrede moet bewaren' in Gaza. Israël moet tegelijkertijd stoppen met gerichte aanvallen en 'het staakt-het-vuren waarborgen'. 

Verder moet er een einde komen aan het dodelijke geweld bij grensprotesten in de Gazastrook. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat 'stilte met stilte zal worden beantwoord'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Onrust in Israël en Gaza: al 360 afgevuurde raketten en tientallen doden

Ruim dertig doden

In twee dagen tijd zijn ruim dertig Palestijnse doden gevallen, onder wie veel burgers. Ook raakten tientallen mensen gewond. Islamitische Jihad bestookte na de dood van Al-Ata Israël met raketten, dat vervolgens reageerde door luchtaanvallen uit te voeren. Vanochtend vielen nog acht doden, onder wie zes leden uit één familie, door een Israëlische aanval.

Het conflict met Islamitische Jihad komt voor Israël op een politiek gevoelig moment. Israël heeft sinds de verkiezingen in september geen regering. Het lukt maar niet om een coalitie te vormen.

Raket treft snelweg Israël: auto's kunnen net ontkomen

Een raket uit Gaza kwam in het zuiden van Israël gisteren midden op een snelweg terecht. Ook andere plekken zijn door raketten geraakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore