Buitenland

Duitse economie ontsnapt op nippertje aan recessie

14 november 2019 08:27 Aangepast: 15 februari 2020 14:24
Een werknemer van BMW in een fabriek van de autofabrikant in Dingolfing, Zuid-Duitsland. Beeld © AFP

De belangrijkste economie van Europa leek af te stevenen op een recessie. Maar waar gerekend was op 0,1 procent krimp van de Duitse economie werd er op het nippertje een groei van 0,1 procent gehaald in het afgelopen kwartaal. Dat was vooral te danken aan de consumentenuitgaven.

Consumenten gaven in het derde kwartaal meer uit dan in het tweede, meldt Destatis. Dat is de Duitse evenknie van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook de Duitse overheid gaf meer geld uit. 

Er werd in het afgelopen kwartaal meer geëxporteerd, de import bleef op ongeveer hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal. Er werd minder geïnvesteerd in machines, maar juist weer meer in gebouwen. 

De groei was tegen de verwachting van economen én de Duitse centrale bank in. Die gingen in doorsnee uit van een teruggang van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,1 procent, waarmee wel sprake zou zijn geweest van twee kwartalen op rij van krimp en daarmee van een recessie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitse centrale bank verwacht recessie in grootste economie EU

Onverwachte meevaller

"Vrij ongelofelijk, deze meevaller", reageert Hans de Geus, beurscommentator voor RTL Z. "De industrie bijvoorbeeld deed het in het hele derde kwartaal vrij beroerd."

Dat was vooral te wijten aan de auto-industrie, vult Teeuwe Mevissen, analist van Rabobank aan. Vooral uit China was minder vraag naar Duitse auto's.

Handelsconflict drukt sentiment

Daar waren grofweg twee redenen voor, legt hij uit. "Enerzijds de afbouw van bepaalde subsidies die het aantrekkelijk maakten voor Chinezen om auto's te kopen, maar ook het feit dat peer-to-peer-lending aan banden wordt gelegd in China."

En, last but not least, voegt hij toe: "Het handelsconflict met de VS speelt daar een rol." Er is nog steeds geen besluit over de tarieven die de VS hebben aangekondigd in te willen stellen op Europese auto's. Dat werd gisteren verwacht, maar is er nog niet. "Dat drukt het sentiment." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

30 jaar Duitse eenheid, maar de verschillen blijven groot

Last van handelsoorlog

De economische situatie in Duitsland is al tijden minder. Eerder verlaagde het land al zijn verwachting voor de economische groei in 2020. 

Het ministerie van Economische Zaken van Duitsland weet het mindere toekomstbeeld eerder aan de afzwakkende wereldwijde vraag, de brexit en de aanhoudende handelsoorlog. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore