Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Probleem voor Von der Leyen: 'Britten leveren geen Eurocommissaris tot na verkiezingen'

14 november 2019 07:23 Aangepast: 14 november 2019 09:55
Ursula von der Leyen. Beeld © EPA

Een nieuw probleem voor Commissie Von der Leyen, die op 1 december moet beginnen. De Britten leveren voorlopig geen Eurocommissaris aan. Ze willen dat pas doen na de verkiezingen op 12 december.

Dat schrijft de Britse ambassadeur bij de EU, Tim Barrow, in een brief aan de Europese Commissie, meldt Politico. De brief komt op een pijnlijk moment: uitgerekend vandaag worden drie andere kandidaat-commissarissen gehoord in het Europees parlement. 

Rechten en plichten

Het Verenigd Koninkrijk is wel verplicht om een Commissaris te leveren. Dat was een voorwaarde voor het uitstellen van de brexit tot en met januari 2020. "Tot het VK is uitgetreden, blijft het een lidstaat van de EU met de volle rechten en plichten", liet een woordvoerder van de Europese Raad weten. 

Commissiewoordvoerder Mina Andreva weigerde woensdag antwoord te geven op vragen over wat er zou gebeuren als de Britten niemand zouden leveren. Zij verwees naar een woordvoerder van premier Johnson, die had gezegd dat het VK zou voldoen aan zijn wettelijke verplichtingen. Afgelopen maandag werd er al een kandidaat-commissaris verwacht. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitstelprobleem: moeten de Britten straks een Eurocommissaris leveren?

'Geen aanwijzingen tot na verkiezingen' 

Maar de Britse ambassadeur verwijst nu naar de officiële richtlijnen voor de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Daar staat namelijk in dat de overheid in een verkiezingsperiode geen kandidaten mag aanwijzen voor hoge internationale banen. De verschillende onderdelen van de EU vallen daar ook onder.

Dat de Britten weigeren om een Eurocommissaris te leveren, is een nieuw probleem voor aankomend Commissievoorzitter Von der Leyen. Haar Commissie had begin deze maand al van start moeten gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is Ursula von der Leyen, Europa's nieuwe Commissievoorzitter

Commissie vormen blijkt lastig

Het lukt Von der Leyen echter maar niet om de Commissie rond te krijgen. De door Von der Leyen zo gewilde evenwichtige man-vrouw-verhouding bleek onhaalbaar. Mogelijk nog belangrijker: drie kandidaten werden afgeserveerd door het Europees parlement. De kandidaat-commissarissen uit Frankrijk, Hongarije en Roemenië werden gewogen en ongeschikt bevonden.

Die landen moesten nieuwe kandidaten aanleveren, die vandaag worden gehoord door de parlementariërs. Als zij die verhoren zonder kleerscheuren zouden doorstaan, zou de Commissie mogelijk op 1 december kunnen beginnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Genderbalans in top EU? Von der Leyens wens lijkt het niet te halen

Uitzondering

Volgens de regels van de EU moet ieder land echter een Commissaris aanleveren zolang het lid is, maar het is onduidelijk in hoeverre de Britten de start van de Commissie kunnen dwarsbomen. Als de Britten niemand leveren, zal er een uitzondering moeten worden gemaakt.

De nieuw aangewezen Eurocommissaris zou waarschijnlijk maar kort in Brussel hoeven te verblijven. Als de Britten op 31 januari 2020 de Europese Unie verlaten, komt de post te vervallen.

In juli, bij zijn eerste speech als premier in Lagerhuis, zei Boris Johnson al dat het land 'onder geen beding' een nieuwe Britse Eurocommissaris zou aanwijzen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore