Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Aanhoudend geweld

Onrust in Israël en Gaza: al 360 afgevuurde raketten en tientallen doden

14 november 2019 02:56
Israëlisch luchtafweergeschut in actie boven de Gaza. Beeld © AFP

Het geweld tussen Israël en de Palestijnse Islamitische Jihad houdt nu al twee dagen aan. Er zouden vanuit de Gaza al 360 raketten zijn afgevuurd naar Israël. 90 procent daarvan zegt het Israëlische leger te hebben tegengehouden.

De gevechten zijn begonnen nadat Israël een belangrijke commandant van de Palestijnse Islamitische Jihad doodde. Zowel de commandant van die strijdgroep, Baha Abu al-Ata, als zijn vrouw kwamen bij die aanslag om het leven.

Dat veroorzaakte een hoop onrust in het gebied.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Palestijnse Bissan geeft als eerste vrouw karateles in Gaza

De Palestijnse groep vuurt sindsdien bijna onafgebroken raketten af op Israël. Het Israëlische leger zegt dat er vanuit de Gaza al 360 raketten zijn afgevuurd. Daarvan zou 90% met luchtafweergeschut zijn tegengehouden.

Door de raketaanvallen klinken in het zuiden van Israël voortdurend luchtalarmen. Scholen blijven er gesloten en het publieke leven ligt stil.

Beelden van de raketaanvallen:

Luchtaanvallen op Gazastrook

De Israëliërs reageren met luchtaanvallen op de Gazastrook. Daarbij zouden al meer dan dertig Palestijnen, onder wie drie kinderen, zijn omgekomen.

Gisteravond zouden zes burgerdoden zijn gevallen door een luchtaanval op een huis in de Gaza. In Israël zijn geen doden gevallen, maar raakten meer dan zestig mensen gewond.

Staakt-het-vuren

Gisteravond stelde de Palestijnse Islamitische Jihad een staakt-het-vuren voor. De leider van die groep, Zeyad al-Nakhala, meldde dat in een televisie-interview op een Libanese zender.

Hij stelt wel een aantal voorwaarden. Zo wil hij dat Israël stopt met de gerichte luchtaanvallen op personen. Ook vindt hij dat er een einde moet komen aan het dodelijke geweld bij de grensprotesten in de Gazastrook.

Israël heeft nog niet gereageerd op het voorstel van de Palestijnse Islamitische Jihad.

Raket treft snelweg Israël: auto's kunnen net ontkomen

Een raket uit Gaza kwam in het zuiden van Israël gisteren midden op een snelweg terecht. Ook andere plekken zijn door raketten geraakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore