Verklaring diplomaat

Openbare hoorzitting impeachment begonnen, zonder Trump

14 november 2019 01:07 Aangepast: 14 november 2019 06:15
De Amerikaanse president Donald Trump was niet aanwezig bij de hoorzitting. Beeld © AFP

De afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president is gisteren begonnen met het eerste openbare verhoor. De hoogste diplomaat in Oekraïne kwam met een getuigenis, maar de Republikeinen leken daar niet erg van onder de indruk. En Trump? Die was er niet bij.

De hoogste Amerikaanse diplomaat in Oekraïne, William Taylor, was gisteren de eerste die een getuigenis aflegde. Hij deed dat onder toeziend oog van veel journalisten en televisieploegen. De hoorzittingen zijn namelijk live te volgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Historische hoorzitting over impeachment president Trump van start

Taylor was tussen 2006 en 2009 ambassadeur in Oekraïne en is er nu waarnemend ambassadeur. "Toen ik in Kiev aankwam, ontdekte ik een bizarre combinatie van verwarrende en zorgwekkende omstandigheden", vertelt hij.

Telefoongesprek opgevangen

De getuigenis van Taylor luidt als volgt: volgens hem heeft een medewerker een gesprek opgevangen tussen president Trump en de Amerikaanse ambassadeur voor Europa, Gordon Sondland.

Taylor kreeg dat weer van een andere medewerker te horen. Dat gesprek zou hebben plaatsgevonden op 26 juli, een dag na het telefoongesprek dat Trump had met de Oekraïense president Zelenski.

Waarnemend ambassadeur William Taylor tijdens zijn getuigenis. Waarnemend ambassadeur William Taylor tijdens zijn getuigenis.

In het gesprek met Zelenski drong Trump aan op een onderzoek naar Biden en zijn zoon Hunter. Trump zou bij Sondland hebben gevraagd naar 'die onderzoeken'. Sondland zou daarop hebben gezegd dat Oekraïne klaar is om volgende stappen te zetten.

'Onderzoek naar Biden belangrijker dan Oekraïne'

De medewerker die dat gesprek opving, zou vervolgens van Sondland te horen hebben gekregen dat 'Trump de onderzoeken naar Biden belangrijker vindt dan Oekraïne'.

Als dat waar is, is dat zeer belastend voor Trump. Taylor verklaarde eerder al dat Trump de Oekraïnse president Zelenski onder druk had gezet, maar wist toen nog niet van dit telefoontje.

'Ik kan dat niet geloven'

De getuigenis van Taylor valt niet in goede aarde bij de Republikeinen. Zij vinden het hele verhaal maar magertjes, omdat Taylor zich baseert op iets dat hij via-via heeft gehoord. "Ik kan dat niet geloven", zegt Republikeins congreslid Jim Jordan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump afzetten is kansloze exercitie, maar Democraten willen gewoon iets doen'

Trump afwezig

Trump was niet aanwezig bij de verhoren. In plaats daarvan ontving hij de Turkse president Erdogan. "Ik heb het te druk om te kijken. Het is een heksenjacht. Ik krijg vast wel een verslag", verklaart de Amerikaanse president.

Correspondent Erik Mouthaan vertelt dat er de komende weken nog acht getuigen gehoord zullen worden. "Volgens de Democraten zullen die onderstrepen dat de president zijn macht misbruikte, maar het is de vraag of de kiezers gevoelig zijn voor deze hoorzittingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump oefende druk uit op Oekraïne, bevestigt topdiplomaat

Staat van beschuldiging

De Democraten hopen Trump nog voor kerst in staat van beschuldiging te stellen. Maar zelfs als dat gebeurt, is hij nog niet uit zijn ambt gezet.

Want als het Huis van Afgevaardigden instemt met impeachment, gaat de zaak naar de senaat, de Eerste Kamer van de VS. En daar hebben Republikeinen de meerderheid. Om Trump echt weg te sturen, zullen twintig Republikeinen tegen hem moeten stemmen. De kans daarop lijkt nu zeer klein.

Impeachment: zo ontsla je de president van Amerika

Wat komt er allemaal bij kijken voordat een zittende president uit het zadel kan worden gewipt?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore