'Zeer besmettelijk'

Zorgen in China om zeldzame, dodelijke longpest

13 november 2019 21:00

In China is de zeldzame, maar zeer besmettelijke en dodelijke ziekte longpest opgedoken. Een echtpaar meldde zich met hoge koorts en ademhalingsproblemen bij een ziekenhuis in de hoofdstad Peking. Na de diagnose werd direct alarm geslagen. Het echtpaar is in quarantaine geplaatst.

Bij de pest wordt al snel gedacht aan de Zwarte Dood, zoals de pest in de Middeleeuwen wel werd genoemd. Van 1346 tot 1351 was er een grote uitbraak van de pest in Europa. Zo’n 60 procent van alle Europeanen overleed, tientallen miljoenen mensen. 

Rauwe nier van marmot

De pest kun je nog altijd krijgen. Maar heel vaak komt de ziekte niet meer voor. De pest bestaat in verschillende varianten. Bij de Zwarte Dood ging het om de zogeheten builenpest. Die wordt overgedragen door vlooienbeten of geïnfecteerde dieren. In mei dit jaar overleden in Mongolië twee mensen aan de builenpest na het eten van een rauwe nier van een marmot, een lokaal volksgebruik.

Longpest is een andere variant en is eigenlijk de ergste. De infectieziekte kan worden overgedragen door hoesten of niezen van een besmet persoon. Longpest is altijd dodelijk als de ziekte niet wordt behandeld. Ben je er wel snel bij met antibiotica, dan is de overlevingskans groot.

Meer besmettingen?

Het besmette echtpaar in China is dus in quarantaine geplaatst en wordt behandeld. Toch zijn er zorgen. De man en vrouw komen uit Binnen-Mongolië. Dat is een dunbevolkte regio in het noorden van China. Het ligt op een paar honderd kilometer afstand van Peking. Hoe zijn de man en vrouw in de hoofdstad aangekomen? Met de trein, met de bus, wanneer en met wie? Hoe zijn ze ziek geworden en hebben ze andere mensen kunnen besmetten?

Dat moeten de Chinese autoriteiten nu allemaal uitzoeken. Paniek is er nog niet, maar mensen die hoge koorts hebben en kortademig zijn, wordt dringend verzocht snel naar een arts te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijf doden op Madagaskar door zeer besmettelijke longpest

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore