Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Morele bezwaren

CDA wil met de Syrische dictator Assad om de tafel over berechting IS-strijders

13 november 2019 03:48 Aangepast: 13 november 2019 11:46
De Syrische president Assad. Beeld © AFP

Het CDA wil dat het Nederlandse kabinet de morele bezwaren laat varen en met de Syrische dictator Assad om de tafel gaat. Dat is volgens de partij de enige manier waarop Nederlandse IS-strijders in de regio kunnen worden berecht.

Dat schrijft De Telegraaf. Volgens de krant wil de partij de betrekkingen met Damascus herstellen. Nederland heeft al sinds 2012 geen diplomatieke banden meer met het Syrische regime.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Assad wil niets liever dan praten met het westen, maar blijft een brute dictator

'Een opening naar Assad'

Volgens het CDA moet daar verandering in komen. De partij roept het kabinet daar vandaag toe op, tijdens de bespreking van de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert vindt 'een opening naar Assad' een serieuze oplossing. "We kunnen wel blijven zeggen: wat een enge man, die Assad, maar daarmee schieten we uiteindelijk niets op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat betekent de uitspraak over terughalen IS-kinderen? 'Niets doen is onvoldoende'

Kamermeerderheid tegen

Van Helvert kan op weinig steun rekenen. "Een meerderheid in de Tweede Kamer ziet niets in het plan om de diplomatieke banden met Syrië te herstellen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

IS-kinderen terughalen

Deze week oordeelde de rechter dat de Nederlandse regering er alles aan moet doen om kinderen van IS-aanhangers terug te halen. De Amerikanen hebben al laten weten daarbij te kunnen ondersteunen. Eerder sloeg Nederland die hulp af. In de Tweede Kamer is de verdeeldheid over de uitspraak van de rechter groot. 

De regering liet gisteren dan ook weten tegen de uitspraak in beroep te gaan. Verschillende partijen willen niet riskeren dat de ouders van de kinderen ook terug naar Nederland mogen komen. IS-aanhangers in de regio berechten, zou een oplossing kunnen zijn. 

Eerdere voorstellen om IS-aanhangers in de regio te berechten liepen op niets uit. 

Vader IS-kinderen hoopt na uitspraak op terugkeer dochter en zoon uit Syrisch kamp

Jeremy kan niet wachten tot zijn dochter en zoon eindelijk weer thuis zijn. Hun moeder en zijn ex nam ze jaren geleden mee naar Syrië.

Syrië onder Assad: gifgas, martelingen en ziekenhuizen gebombardeerd

Als in het voorjaar van 2011 de Syrische bevolking in opstand komt tegen president Bashar al-Assad treedt zijn regime direct hard op. Assad deinst er niet voor terug om verboden wapens als gifgas tegen zijn bevolking in te zetten.

Ook wordt hij verantwoordelijk gehouden voor het bombarderen van ziekenhuizen en het martelen van tienduizenden gevangenen.

Tijdens de burgeroorlog, die nu al ruim 8,5 jaar duurt, zijn naar schatting zo'n 500.000 mensen om het leven gekomen. Ook zijn zeker 5,6 miljoen mensen het land ontvlucht en hebben 6,6 miljoen mensen in Syrië zelf een nieuw onderkomen moeten vinden.

Met militaire steun uit Rusland en Iran heeft Assad het land nu weer grotendeels in handen. Veel steden, zoals Aleppo, Ghouta en Homs, zijn voor een groot gedeelte platgebombardeerd. Ook werden steden tijdens de oorlog belegerd, zodat hulp en voedsel de bevolking niet kon bereiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore