Machtsvacuüm

Oppositieleider roept zichzelf uit tot interim-president van Bolivia

13 november 2019 02:57 Aangepast: 13 november 2019 06:34
Oppositiepoliticus Jeanine Anez roept zichzelf uit tot interim-president van Bolivia. Beeld © AFP

De leider van de oppositiepartij in Bolivia, Jeanine Áñez, heeft zichzelf tot interim-president van het land uitgeroepen. Dat was gewaagd, omdat haar benoeming nog niet was goedgekeurd door het parlement. Inmiddels is haar benoeming wel officieel.

De president van Bolivia, Evo Morales, moest gedwongen opstappen en is naar Mexico gevlucht. Alle personen die hem grondwettelijk gezien zouden moeten opvolgen zijn ook opgestapt en dus was het totaal onduidelijk wie de macht had in het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Morales weg: niemand heeft nu de macht in Bolivia

Zitting boycotten

Gisteravond zou er in Bolivia over een vervanger van Morales worden vergaderd, maar er waren niet genoeg parlementariërs aanwezig om een beslissing te maken. Een deel van het parlement was namelijk bezig de zitting te boycotten: de socialistische partij van de oud-president is het niet eens met de benoeming van Áñez.

Daarom nam oppositieleider Jeanine Áñez het heft in eigen hand. En hoewel haar benoeming nog niet door het parlement was goedgekeurd, noemde Áñez zichzelf alvast interim-president. Inmiddels heeft het constitutionele hof in Bolivia die benoeming bevestigd: ze is nu officieel de interim-president. 

Bewoners van het Boliviaanse dorp Desaguadero blokkeren de toegangsweg, uit angst voor plunderaars nu er niemand aan de macht is. Bewoners van het Boliviaanse dorp Desaguadero blokkeren de toegangsweg, uit angst voor plunderaars nu er niemand aan de macht is.

'Stiekeme en snode staatsgreep'

Oud-president Morales veroordeelt de actie van Áñez via Twitter en spreekt van 'de meest stiekeme en snode staatsgreep in de geschiedenis'. Morales stapte op na weken van protesten, omdat hij bij de laatste verkiezingen zou hebben gefraudeerd.

De belangrijkste taak voor Áñez wordt het organiseren van nieuwe verkiezingen: die moeten binnen 90 dagen worden gehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boliviaanse ex-president Morales krijgt asiel in Mexico

Evo Morales

Evo Morales werd in 2006 de eerste president van Bolivia van indiaanse afkomst, in een land waar indianen 60 procent van de bevolking uitmaakten. Met zijn 'Evonomics' bracht hij economische vooruitgang. De inflatie werd beteugeld, grote bedrijven zwaarder belast en de armoede onder de bevolking aangepakt.

Een succesverhaal leek het, maar waar de arme bevolking met hem wegloopt, sputterde de middenklasse. Zij zagen hun welvaart beetje bij beetje afbrokkelen.

Bovendien kon Morales geen afstand nemen van de macht. Telkens paste hij de grondwet aan, waardoor beperkingen op het aantal termijnen dat een president kan aanblijven werden opgeheven. Hij negeerde zelfs een referendum daarover. Toen er bij de verkiezingen vorige maand ook nog eens aanwijzingen waren dat hij had gefraudeerd, was het tijdperk Evo Morales in Bolivia definitief voorbij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore