Hoogtij en sterke wind

Enorme overstromingen: 'Dit is een ramp voor Venetië'

13 november 2019 00:19 Aangepast: 13 november 2019 00:27
Er is heel veel schade in Venetië. Beeld © Nina Schuttert

Een sterke wind en hoogtij zorgden vandaag voor overstromingen in het Italiaanse Venetië. Alleen in 1966 stond het water er hoger. Volgens de Nederlandse Nina Schuttert, die in de drijvende stad woont, is er heel veel schade. "Dit is een ramp voor veel Venetianen."

De autoriteiten waarschuwen inwoners 'extreem voorzichtig' te zijn. De scholen blijven morgen gesloten en de burgemeester roept de noodtoestand uit.

De Nederlandse Nina zag vanmiddag nog hoe toeristen blij door het water liepen, maar inmiddels wordt duidelijk hoe groot de schade is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Natte voeten in Venetië: 'Opeens kwam het water omhoog'

Hoge waterstand

Op het hoogtepunt stond het water vanavond op 187 centimeter. De autoriteiten waarschuwden vanmiddag voor een waterniveau van 140 centimeter. Dat was al erg hoog. Bij een niveau van 80 tot 100 centimeter blijft het water in de grachten staan.

De 187 centimeter is de op een na hoogste waterstand die ooit in de plaats is gemeten. Alleen in 1966 werd een hogere waarde gemeten: toen stond het water op 194 centimeter.

 

Nina staat tot boven haar knieën in het water. Nina staat tot boven haar knieën in het water.

Bekijk hier beelden van de overstromingen:

'De kosten zullen hoog zijn'

Het water daalt inmiddels weer, omdat het eb wordt. Het lijkt erop dat er heel veel schade is. Volgens burgemeester Luigi Brugnaro zijn de overstromingen het gevolg van klimaatverandering. "Wij vragen de overheid om ons te hulp te schieten, want de kosten zullen hoog zijn."

De burgemeester van Venetië bekeek de schade vanavond vanuit een boot. De burgemeester van Venetië bekeek de schade vanavond vanuit een boot.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore