Stad staat blank

Natte voeten in Venetië: 'Opeens kwam het water omhoog'

12 november 2019 17:05 Aangepast: 12 november 2019 17:21
Het water staat zo hoog, zelfs met laarsjes krijg je natte voeten. Beeld © Nina Schuttert

Venetië wordt ook wel de drijvende stad genoemd, maar het staat ook regelmatig onder water. Vandaag was het opnieuw raak. De Nederlandse Nina Schuttert woont in de Italiaanse stad en bracht vanochtend haar dochter naar school toen opeens het water kwam opzetten. "Ik had mijn schattige rode laarsjes aan, maar kreeg alsnog natte voeten."

Nina mag zich sinds kort een echte Venetiaan noemen. Ze woont sinds twee maanden in de historische stad, samen met haar Italiaanse vriend en hun zevenjarige dochter. Maar de stad helemaal onder water, dát had ze nog niet meegemaakt.  

Het San Marco plein staat onder water. Het San Marco plein staat onder water.

Ze had dochter Luna net afgezet bij school toen het het water omhoog kwam. "Het was heel heftig. Delen van de stad werden afgesloten omdat het water er te hoog was om doorheen te lopen. Ik moest echt even zoeken om een weg naar huis te vinden. Aan Google Maps had ik niks."

De vriend van Nina banjert door het water. De vriend van Nina banjert door het water.

Water en Venetië horen bij elkaar en de stad staat steeds vaker blank. Een sterke wind samen met hoogtij zijn de belangrijkste oorzaak van de overstromingen. Het gebeurt vooral in het najaar en de winter en vandaag was het weer eens zover.

'Lekker fashionable'

Nina: "We werden gewekt door een alarm dat je informeert hoe hoog het water komt te staan." De waarschuwing voorspelde dit keer 140 centimeter en dat is vrij hoog. Bij een niveau van 80 tot 100 centimeter blijft het water namelijk in de grachten.  

Vanwege de waarschuwing had Nina haar laarzen aangetrokken. "Ik dacht lekker fashionable, maar ze waren mooi te laag," vertelt ze lachend aan RTL Nieuws. Veel inwoners van Venetië dragen dan ook hoge lieslaarzen. "Die gaan tot je heupen, dus ik heb meteen een paar gekocht."

De stad heeft vlonders liggen, maar soms staat het water daarvoor zelfs te hoog. De stad heeft vlonders liggen, maar soms staat het water daarvoor zelfs te hoog.

Voor toeristen is het water meestal iets bijzonders. "Je ziet ze als blije kinderen rondbanjeren", vertelt Nina, maar het valt haar op dat inwoners toch een beetje mopperen over al dat water.

Gaat niet altijd goed

Zo moeten ondernemers met een winkeltje hun spullen beschermen door schotten voor de deur te plaatsen. Maar dat gaat niet altijd goed. Nina: "De regel is om langzaam te lopen, omdat je anders golven creëert, maar daar houden toeristen zich niet altijd aan." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Venetië wordt 'pretpark': vanaf deze zomer moet je een kaartje kopen

Ook al staat het water hoog, Nina maakt zich niet druk om haar dochter. Die kan straks gewoon van school gehaald worden. "Om vier uur vanmiddag is het water weer gezakt. Tien uur vanavond is het pas weer vloed en begint het water weer te stijgen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore