Iedereen op scherp

Bosbranden bereiken Sydney: 'Je kunt de rook proeven'

12 november 2019 12:34 Aangepast: 12 november 2019 12:46
De branden komen voor Colin erg dichtbij. Beeld © Eigen foto / ANP

Sydney zet zich schrap. Bosbranden hebben vandaag de buitenwijken van de Australische stad bereikt. Colin Holmes verhuisde met zijn gezin zes maanden geleden van Engeland naar Sydney en zit nu in de zwarte rook. "Iedereen staat op scherp."

Colin is nog veilig, maar moet hij de stad uit, dan is hij er klaar voor. "Als ik morgen naar mijn werk ga, neem ik mijn paspoort mee."

35 graden

Hij woont in Collaroy, een wijk in het noordoosten van Sydney. Het is heet: 35 graden Celsius en dan heeft Colin nog geluk. Collaroy ligt aan zee, dus het is net iets minder warm.

 

Om af te koelen neemt Colin na het werk een duik in het water. De lucht is helemaal donker door de brandhaarden. "Je kunt de rook proeven." Om af te koelen neemt Colin na het werk een duik in het water. De lucht is helemaal donker door de brandhaarden. "Je kunt de rook proeven."

Het is kurkdroog, er staat ook een harde wind en het is dus heet. Die mix zorgt er voor dat bosbranden razendsnel kunnen uitbreken en uitbreiden. Het merendeel van de branden krijgt de brandweer niet onder controle.

70 branden

Het waarschuwingsniveau voor brandgevaar staat voor Sydney op het hoogste niveau: catastrofaal. Elk jaar zijn er bosbranden in Australië, maar niet eerder waren het er al zoveel zo vroeg in het seizoen. Er woedden ruim 70 branden, enkele daarvan hebben nu Sydney bereikt.

Colin Holmes woont sinds kort met zijn gezin in Sydney. Colin Holmes woont sinds kort met zijn gezin in Sydney.

Zes maanden geleden vertrok Colin samen met zijn vrouw en twee kinderen uit Engeland om in Sydney een nieuw avontuur aan te gaan, maar dit hadden ze niet verwacht.

"In Engeland kan het voorkomen dat je ingesneeuwd raakt. Hier kan het ook gebeuren dat je niet weg kunt komen, maar er komt nog iets bij: een allesvernietigend vuur."

 

Colin ontdekt een brandje en begint meteen met blussen. Colin ontdekt een brandje en begint meteen met blussen.

Brand kan snel en haast uit het niets ontstaan heeft Colin gemerkt, ook midden in de stad. Hij zag opeens wat struiken op de parkeerplaats van zijn werk in brand staan.

Vijf brandweerwagens

"Ik ben er meteen naar toe gerend met een brandslang." Het vuurtje was snel geblust, 'maar alsnog stond er binnen tien minuten vijf brandweerwagens op de stoep. Iedereen staat op scherp'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodtoestand voor bosbranden in Oost-Australië: 'catastrofale' dreiging

Het is gissen naar de oorzaak. Het kan een sigarettenpeuk zijn, maar het kan ook een heet kooltje zijn geweest van een brandhaard iets verderop. Dit soort kleine brandende deeltjes zijn een groot gevaar.

Ze kunnen door de wind makkelijk tientallen kilometers verderop belanden en een nieuwe brandhaard beginnen. Colin: “Sydney is omgeven door natuur. Het is prachtig hier, maar hierin schuilt ook meteen het gevaar voor de stad.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore