Buitenland

Snapchat voor 17 dollar per aandeel naar de beurs

01 maart 2017 22:47 Aangepast: 16 januari 2019 10:22
Beeld © Snapchat

Snap, het moederbedrijf van de app Snapchat, gaat voor 17 dollar per aandeel naar de beurs. Dat betekent dat het bedrijf 24 miljard dollar waard is. Het bedrag is hoger dan verwacht, want vorige week werd er nog gemikt op een introductieprijs tussen de 14 en 16 dollar.

Snap gaat morgen naar de beurs in New York. Naar de beursgang is lang uitgekeken. De grote vraag is: wordt het het nieuwe Facebook of het nieuwe Twitter. Die eerste is een sprankelend beurssucces geworden, de tweede een lelijke misser.

Iedereen kent Snap van de gelijknamige app SnapChat, maar het bedrijf profileert zichzelf liever als 'camerabedrijf'. In september bracht het bedrijf bijvoorbeeld een zonnebril met ingebouwde camera op de markt. 

158 miljoen gebruikers

Voor alsnog kijkt iedereen vooral naar de app. Daarop heeft Snap naar eigen zeggen dagelijks 158 miljoen gebruikers, dat is bijna de helft meer dan een jaar eerder. Niet alleen jongeren maken van de app gebruik: afgelopen jaar was 14 procent van de gebruikers boven de 35 jaar. Drie jaar geleden was dat nog 2 procent. Het afgelopen jaar verzesvoudigde de omzet tot 404,5 miljoen dollar. 

De concurrentie neemt echter toe: zo hebben Instagram, Facebook en Whatsapp afgelopen maanden de populaire 'stories' gekopieerd. Daarmee kunnen gebruikers foto's delen met hun volgers, die slechts 24 uur blijven staan. Ook is het mogelijk om animaties en teksten aan de plaatjes en video's toe te voegen.

Weet je niet precies hoe Snapchat werkt? Speciaal voor Z geven twee experts een stoomcursus. In twee minuten ben je helemaal bij:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore